'Geld voor docenten basisonderwijs stroomt weg'

Het extra geld dat de overheid twee jaar geleden heeft uitgetrokken om extra leerkrachten in het basisonderwijs aan te nemen is daar niet voor gebruikt. Dat stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb) maandag.

Leerlingen van groep 8 maken de Citotoets.Beeld anp

Volgens de bond hebben scholen het geld gebruikt om het verlies van andere inkomsten op te vangen. Basis- en middelbare scholen kregen in 2013 in totaal 150 miljoen euro om meer jonge leraren aan het werk te helpen. Volgens de AOb worden de verliezen op scholen onder meer veroorzaakt door een dalend leerlingenaantal en hoge werkloosheid. 'De ww-kosten voor werkloze leraren lopen al jaren op', zegt de bond. 'Scholen draaien daar zelf voor op.'

Ook wordt 'goed gedrag' afgestraft, want minder zittenblijvers en meer leerlingen die een klas overslaan, leiden tot een verlies aan inkomsten.

'De cijfers zijn duidelijk', zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. 'Er zijn geen banen bijgekomen in het basisonderwijs. Reden voor ons om uit te zoeken waar het geld wél naartoe is gegaan. Het weglekken van honderden miljoenen uit het basisonderwijs, leidt tot nog grotere klassen en kwaliteitsverlies. Wij hopen dat de Kamerleden, de staatssecretaris en minister van OCW, tegen elkaar gaan zeggen dat dit toch echt niet de bedoeling is. Leerlingen en personeel verdienen beter.'

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs bezoekt een basisschool met Koningin Máxima.Beeld anp

Meer banen

De Algemene Vereniging Schoolleiders is het niet helemaal eens met de kritiek. 'Het ligt een stuk genuanceerder. Op sommige scholen zijn er wel degelijk banen bijgekomen. En in krimpgebieden bleef de werkgelegenheid behouden. Leraren die daar anders zouden zijn ontslagen, konden toch in dienst blijven. De plannen zijn dit jaar in gang gezet, dus kunnen we pas volgend voorjaar iets zeggen over de concrete getallen', zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

Onlangs werd overigens duidelijk dat het extra geld op middelbare scholen wel daadwerkelijk voor die extra docenten is gebruikt. De koepelorganisatie voor het middelbaar onderwijs VO-raad had dat geconcludeerd na onderzoek onder de eigen achterban.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden