'Geld voor achterstanden kan met kwart omlaag'

Het geld dat scholen krijgen om onderwijsachterstanden te bestrijden, kan met een kwart omlaag. Dat zegt een commissie van topambtenaren....

In 2001 velde de Algemene Rekenkamer een vernietigend oordeel over het onderwijsachterstandenbeleid dat al twintig jaar veel geld kost, maar weinig aantoonbare resultaten oplevert.

De genoemde 850 miljoen wordt vooral uitgegeven aan extra personeel op scholen. Het basisonderwijs krijgt voor elke allochtone leerling twee keer zoveel geld als voor een Nederlandse leerling. Ook voor kinderen van laagopgeleide autochtone ouders krijgen scholen extra geld. Dat wordt gebruikt om meer leraren aan te stellen en dus kleinere klassen te creëren.

Hetzelfde gebeurt op het vmbo. Daar krijgen de zwakste leerlingen - zorgleerlingen zoals ze in het jargon heten - vaak les in kleine groepjes. De extra personeelsinspanning die dat kost wordt betaald met de achterstandsgelden. Deze nieuwste loot aan de stam van het achterstandenbeleid is inmiddels de duurste van allemaal: 350 miljoen euro op jaarbasis.

De topambtenaren hekelen de enorme 'diversiteit' aan achterstandsmaatregelen die 'gestroomlijnd' en 'gebundeld' moet worden. Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling, reageert onzet op de voorstellen. 'Dit is de ontmanteling van het achterstandenbeleid', vindt Zeki Arslan, onderwijswoordvoerder van Forum.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden