‘Geld van Endstra ging naar Angels’

De vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra vermoedde dat afpersingsgeld dat hij betaalde aan Willem Holleeder, werd gebruikt voor de financiering van drugshandel door de Hells Angels....

Endstra, die bankier van de onderwereld werd genoemd, had zeer gedetailleerde kennis over de financiële gang van zaken in de Amsterdamse onderwereld en heeft geld beheerd voor zowel de Angels als Holleeder. Het Openbaar Ministerie verdenkt een aantal leden van de Angels van drugshandel en geweldsmisdrijven.

Uit het Angels-dossier blijkt dat een politie-informant in 2003 heeft verklaard dat Holleeder nauwe contacten onderhield met HarrieS., een vooraanstaand lid van de Angels in Amsterdam, die verdachte is in het onderzoek naar de motorclub.

Holleeder, die altijd heeft ontkend dat hij betrokken is bij afpersing of drugshandel, geldt als huisvriend van de Amsterdamse Angels, die in hun clubhuis een grote replica van een bierviltje hebben hangen waarop de naam Heineken is vervangen door Holleeder. De invloed van de Heineken-ontvoerder binnen de Angels is volgens ingewijden groot.

Zij wijzen erop dat voormalig voorzitter Willem van Boxtel is afgezet omdat hij het verzoek van Endstra om Holleeder te liquideren niet heeft doorgegeven aan de andere leden van het Angels-bestuur.

Dagblad het AD meldde vrijdag op basis van anonieme bronnen dat justitie plannen heeft Holleeder binnenkort te arresteren voor zijn rol bij de Hells Angels. Hij zou ‘het brein’ zijn achter de veronderstelde criminele activiteiten van de club.

Het Openbaar Ministerie wil geen commentaar geven op de publicatie.

De in 2004 geliquideerde vastgoedbaron Endstra heeft in het jaar voor zijn dood gedetailleerde verklaringen afgelegd bij de Amsterdamse politie over afpersing door Willem Holleeder. Endstra, die jarenlang geld voor de Heineken-ontvoerder beheerde, zou in een jaar tijd tientallen miljoenen euro’s hebben betaald aan Holleeder.

Willem Endstra durfde uiteindelijk geen aangifte te doen. Een van de redenen daarvoor was dat Holleeder op de hoogte bleek van de gesprekken die Endstra voerde met rechercheurs van de criminele inlichtingeneenheid van de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden