'Geld van Endstra ging naar Angels'

De vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra vermoedde dat afpersingsgeld dat hij betaalde aan Willem Holleeder, werd gebruikt voor de financiering van drugshandel door de Hells Angels....

Endstra, die bankier van de onderwereld werd genoemd, had zeergedetailleerde kennis over de financiële gang van zaken in deAmsterdamse onderwereld en heeft geld beheerd voor zowel deAngels als Holleeder. Het Openbaar Ministerie verdenkt een aantalleden van de Angels van drugshandel en geweldsmisdrijven.

Uit het Angels-dossier blijkt dat een politie-informant in2003 heeft verklaard dat Holleeder nauwe contacten onderhield metHarrie S., een vooraanstaand lid van de Angels in Amsterdam, dieverdachte is in het onderzoek naar de motorclub.

Holleeder, die altijd heeft ontkend dat hij betrokken is bijafpersing of drugshandel, geldt als huisvriend van de AmsterdamseAngels, die in hun clubhuis een grote replica van een bierviltjehebben hangen waarop de naam Heineken is vervangen doorHolleeder. De invloed van de Heineken-ontvoerder binnen de Angelsis volgens ingewijden groot.

Zij wijzen erop dat voormalig voorzitter Willem van Boxtel isafgezet omdat hij het verzoek van Endstra om Holleeder teliquideren niet heeft doorgegeven aan de andere leden van hetAngels-bestuur.

Dagblad het AD meldde vrijdag op basis van anonieme bronnendat justitie plannen heeft Holleeder binnenkort te arresterenvoor zijn rol bij de Hells Angels. Hij zou 'het brein' zijnachter de veronderstelde criminele activiteiten van de club.

Het Openbaar Ministerie wil geen commentaar geven op depublicatie.

De in 2004 geliquideerde vastgoedbaron Endstra heeft in hetjaar voor zijn dood gedetailleerde verklaringen afgelegd bij deAmsterdamse politie over afpersing door Willem Holleeder.Endstra, die jarenlang geld voor de Heineken-ontvoerderbeheerde, zou in een jaar tijd tientallen miljoenen euro's hebbenbetaald aan Holleeder.

Willem Endstra durfde uiteindelijk geen aangifte te doen. Eenvan de redenen daarvoor was dat Holleeder op de hoogte bleek vande gesprekken die Endstra voerde met rechercheurs van decriminele inlichtingeneenheid van de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden