Geld van 50Plus via internetbedrijf naar Stichting Gay Krant

Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK), waar politicus Henk Krol voorzitter van was, heeft geld ontvangen uit de kas van Krols partij 50Plus voor het bieden van online serverruimte voor de partijwebsite. Het geld ging echter niet rechtstreeks van 50Plus naar de stichting, maar maakte een tussenstop op de rekening van internetbedrijf Aleto. De constructie was een idee van Krol.

Joost de Vries
50Plus-Kamerlid Henk Krol in de Tweede Kamer. Beeld anp
50Plus-Kamerlid Henk Krol in de Tweede Kamer.Beeld anp

Het lijkt een detail in een hele reeks aan zaken die Krol als bestuurder van SVGK op onorthodoxe wijze afhandelde - Krol rekende voor de serverruimte slechts 500 euro per jaar - maar wel een saillant detail dat aantoont dat hij zaken van 50Plus en de Gay Krant door elkaar liet lopen.

Advocaat Oscar Hammerstein, die namens SVGK twee ton aan ingetrokken subsidie op Krol probeert terug te vorderen, deelde facturen van Aleto met de Volkskrant waaruit de constructie blijkt. Een rekening ging vanuit het bedrijf naar 50Plus, een 'creditnota' van Aleto ging naar SVGK.

Late betalingen
Het internetbedrijf leverde sinds 2008 verschillende digitale diensten aan de Gay Krant en Krols bedrijf Best Publishing Group (BPG, uitgever van de Gay Krant). Aanvankelijk toonde Krol zich een goede klant, vertelt eigenaar Roel Derckx. Betalingen verliepen niet altijd op tijd, maar werden uiteindelijk wel voldaan. Hij had dan ook geen moeite met de constructie tussen 50Plus, zijn bedrijf en SVGK.

In mei vorig jaar, na het faillissement van BPG, schetste Derckx in een mail aan Krol nog eens de gemaakte afspraak: 'U heeft zelf bewerkstelligd dat 50Plus op de server van BPG/Gay Krant kon draaien. Er is toen per email aan ons doorgegeven dat wij 50Plus hiervoor moesten belasten voor 500 euro per jaar en voor ditzelfde bedrag SVGK een creditnota moesten sturen. Zo is ook geschied.'

Geld stroomde dus niet van SVGK naar 50Plus, zoals eerder werd beweerd, maar in omgekeerde richting van de partij naar de stichting. Oprichter van 50Plus Jan Nagel laat dan ook weten dat 'in de periode dat ik partijvoorzitter was, alle rekeningen correct zijn betaald'.

Nieuwe facturen
Derckx kijkt inmiddels nergens meer van op. Sinds het faillissement van BPG werd hem duidelijk wat Stichting Vrienden van de Gay Krant precies inhield. Hij schetst een beeld van Krol die allerlei praktijken financierde uit de stichtingskas, die gevuld was met subsidie, zonder dat andere stichtingsleden daarvan afwisten.

In 2008 verzocht Krol hem voortaan al zijn diensten te factureren aan de stichting zodat hij Aleto met subsidiegeld kon betalen. Derckx had nog 4.000 euro aan rekeningen openstaan en liet per mail weten dat hij betaald wilde worden. Krol schreef terug dat hij nieuwe facturen 'niet moest richten aan de Gay Krant, de Best Publishing Group of Gaytel (Krols online seksshop, red.), maar aan de stichting. Dit om te kunnen voldoen aan de subsidievoorwaarden.'

Toen Krols bedrijf failliet ging en zijn bestuursgenoten hem uit SVGK gooiden, bleef Aleto met een openstaande rekening van bijna 10.000 euro zitten. Derckx verwacht niet dat het de moeite loont om te proberen bij Krol zijn geld terug te halen. Van de stichting heeft hij nog wel 'een klein deel' van het geld teruggekregen. Hij denkt dat zijn bedrijf als tussenpersoon optrad tussen 50Plus en SVGK, omdat Krol de schijn van belangenverstrengeling wilde voorkomen. Inmiddels heeft hij de site van 50Plus bij een andere server ondergebracht.

Het hoofdbestuur van 50PLUS benadrukte vandaag in een reactie dat de partij zelf alle rekeningen voor de website betaalde.

Ondanks de ophef gaat de partij gewoon door. 'Het lijkt erop dat nu de pensioenen weer volop ter discussie staan en 50PLUS weer succes heeft, op alle mogelijke manieren wordt geprobeerd 50PLUS en hun voormannen te beschadigen. Het hoofdbestuur verklaart dat 50PLUS zich hierdoor niet van de wijs laat brengen en onveranderd zal opkomen voor alle ouderen die in hun werk en inkomen benadeeld worden', aldus de partij.

Beschikkingsmacht
Fraudespecialist Marcel Pheijffer van Nyenrode haalt zijn schouders op over Krols constructie met site en stichting. Een beslissing over een dergelijk kleine transactie valt volgens hem binnen de beschikkingsmacht van een stichtingsvoorzitter. Volgens hem 'is er wel wat gerommeld met facturen', maar was dat niet 'evident onjuist'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden