Update

Geld studiebeurs naar extra docenten voor 'individueel onderwijs'

Het overgrote deel van het geld dat vrijkomt door de invoering van het leenstelsel voor studenten, wordt geïnvesteerd in extra docenten op hogescholen en universiteiten. Het onderwijs kan zo kleinschaliger en intensiever worden. Op den duur kunnen er meer dan vierduizend nieuwe docenten worden aangetrokken.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs). Beeld anp
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs).Beeld anp

Dat staat in de strategische agenda voor het hoger onderwijs die minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vandaag presenteert.

In totaal is er geld voor 2500 extra banen voor docenten in het hbo en 1400 in het wetenschappelijk onderwijs. Het budget voor docenten neemt met bijna 15 procent toe. Ook komen er honderden docentonderzoekers bij en honderden lectoren en promovendi. Zij doen onderzoek èn geven onderwijs.

De vier politieke partijen die het leenstelsel bedachten (VVD, PvdA, D66, GroenLinks) worden vanaf het begin gedreven door de wens om flink te investeren in het hoger onderwijs. Zij vinden het zonde om geld te steken in het levensonderhoud van studenten, terwijl er veel te verbeteren valt aan de onderwijskwaliteit. Immers: het aantal studenten is geëxplodeerd, de collegezalen puilen uit en het regent klachten over de onpersoonlijke en fabrieksmatige aanpak.

Door de studiebeurzen te vervangen door leningen komt op de lange termijn 620 miljoen euro vrij. Tot nu toe bleef onduidelijk hoe de studenten van dat geld zouden profiteren. Nu blijkt dat meer dan de helft ervan bedoeld is om nieuwe docenten aan te trekken.

'Ik wil dat studenten in kleine groepen werken en dat ze individuele feedback krijgen van een docent', benadrukt Bussemaker bij de presentatie van haar strategische agenda. Ze verruilde een traditionele persconferentie voor een digitaal college met animatiefilmpje waarin een student naar 2025 reist. 'Hij gelooft zijn ogen niet, er is echt veel veranderd en veel geïnvesteerd!' (zie video hieronder).

De nieuwe docenten zouden volgens de PvdA-minister veel meer het gesprek moeten aangaan met studenten. Zij vindt dat het hoger onderwijs tot nu toe te veel gericht was op het zenden van kennis. 'Een universiteit is een plek waar de persoon ontwikkeld moet worden', aldus
Bussemaker. 'Hier worden de leiders en de waardedragers van de toekomst opgeleid.'

Nieuwe docenten

Op universiteiten moeten die docenten het onderwijs bovendien serieuzer nemen. Onderwijs moet volgens Bussemaker een volwaardige plek krijgen naast onderzoek. Daarom wil ze dat het mogelijk wordt niet alleen als onderzoeker, maar ook als docent carrière te maken op een
universiteit. Er komen zogeheten Comeniusbeurzen voor docenten die zich willen toeleggen op onderwijsvernieuwing.

Eerder voorspelde Bussemaker dat grootschalige hoorcolleges wel zouden blijven bestaan, maar dan op internet. De hele wereld zou dan college kunnen volgen bij de beste docenten. In de strategische agenda trekt zij geld uit om die ontwikkeling te stimuleren.

Bussemaker is van plan kwaliteitsafspraken te maken met alle hogescholen en universiteiten afzonderlijk. Het is de bedoeling dat ze zich meer van elkaar gaan onderscheiden. In de ene stad kan het onderwijs dan schoolser worden en in de andere juist vrijer.

Voor de PvdA is het tenslotte belangrijk dat er geen experimenten komen met een hoger collegegeld voor excellentieprogramma's. De VVD wil dat graag, maar de PvdA vreest dat zulke trajecten dan alleen voor de rijken zijn weggelegd. Daarom heeft Bussemaker besloten de talentenprogramma's te betalen uit het geld van het leenstelsel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden