Geld radicale moslims vermoedelijk in Nederland

Louter retoriek, zeggen islamdeskundigen over de uitlatingen van Bin Laden over Nederland. De boodschap is: zelfs in zo'n klein land als Nederland groeit onze aanhang....

De radicaal islamitische Kaplan, in Duitsland verdacht van banden met terrorist Osama bin Laden, blijkt in Nederland bestuurslid te zijn van diverse 'religieuze stichtingen'. Duitsland vermoedt dat het geld van radicale islamitische organisaties naar deze stichtingen is doorgesluisd.

Deze week verbood Duitsland de islamitische organisatie Hilfet Devleti (ook wel bekend als Kalifaatstaat), de daarmee verbonden stichting Dienaar aan Islam en negentien deelorganisaties. Volgens de Duitse autoriteiten heeft de organisatie contacten met de terrorist Bin Laden. In Nederland mag Kalifaatstaat ongestoord doorwerken. De Binnenlandse Veiligheidsdeinst (BVD) is extra alert, maar neemt geen maatregelen.

Volgens een woordvoerder van de BVD is de extremistische organisatie Kalifaatstaat, die streeft naar een islamitische staat te beginnen in Turkije, in Nederland niet erg omvangrijk. De ongeveer tweehonderd leden zouden nauwelijks actief zijn. Wel staat de Kalifaatstaat bij de BVD te boek als een potentieel gevaarlijke organisatie. De beweging is tegen democratie en meerpartijenstelsels omdat die niet te verenigen zouden zijn met de islam.

De grote man achter de organisatie is Metin Kaplan, een 49-jarige Turk die in Duitsland gevangen zit wegens uitlokking tot moord.

Kaplan, in Nederland bekend als 'de bevelhebber' blijkt bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam geregistreerd als voorzitter van de Stichting Dienaar aan Islam. Deze stichting is in 1990 in Papendrecht opgericht en heeft sinds 1995 een afdeling in Utrecht. Naast Kaplan staan enkele Duitse Turken als bestuurders van de stichting geregistreerd. De Nederlandse bestuurders zijn twee Turken uit Oss.

In Papendrecht staat ook de Stichting Dienaar tot Liefdadigheid ingeschreven. Van deze in 1993 opgerichte stichting is Kaplan enig bestuurder.

Opvallend is dat het pand aan de Overtoom al vier jaar leeg staat. Als telefoonnummer is het nummer opgegeven van de Stichting Sura aan de Mathenesserdijk in Rotterdam. Beide stichtingen zijn geregistreerd als 'religieuze organisatie'.

Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schilly zijn de Nederlandse vestigingen echter de 'financiële ruggengraat' van Kaplan. De BVD erkent dat de vestigingen in Papendrecht en Utrecht destijds vanuit Keulen zijn opgericht om tegoeden van de beweging (geschat op miljoenen guldens) in onder te brengen bij een verbod door de Duitse autoriteiten.

Dat verbod kwam dus deze week. De Duitse justitie hebben beslag laten leggen op het onroerend goed van de organisatie (waarde: vele miljoenen). Maar de bankrekeningen van de organisatie in Keulen blijken te zijn leeggehaald. De Duitse autoreiteiten denken dat het vermogen mogelijk naar Papendrecht is gesluisd. De BVD wil niet zeggen hoeveel geld er in de stichtingen omgaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden