Geld moet rollen

Wat ik en met mij vele Nederlanders niet begrijpen, is waar plotseling al dat geld vandaan komt waar de regering vrolijk sinterklaas mee speelt in een poging de financiële crisis te beteugelen....

Peter Ruiter en Lelystad

Merkwaardig in dit opzicht is de uitspraak van de provincie Noord-Holland over het verlies van een kleine 100 miljoen euro op buitenlandse spaarrekeningen. Volgens een afgevaardigde merkt de burger niets van het verlies omdat er een noodpotje is dat dit verlies ruimschoots dekt. Dus niet alleen gokt de provincie in navolging van de particuliere pensioenfondsen, verzekeraars, en de goede doelen met gelden die zouden moeten dienen voor faciliteiten van algemeen belang, ook blijkt er van belastinggelden een noodpotje te zijn aangelegd van ruim 100 miljoen. In plaats van deze belastinggelden te besteden, wordt het opgeslagen op (buitenlandse) spaarrekeningen of uitgegeven aan aandelen(fondsen) om met het eventuele rendement wellicht iets voor de burger te gaan doen. Ondanks deze enorme rijkdommen schromen rijk, provincies en gemeenten niet om schaamteloos steeds hogere belastingen, toeslagen, opcenten, en accijnzen te heffen van de nietsvermoedende burger en tegelijkertijd glashard te beweren dat er geen geld is voor voorzieningen als extra zorg, ziekenhuizen en scholing.

Wordt het niet eens tijd voor een soort financiële glasnost waarbij rijk, provincies en gemeenten jaarlijks hun boekhouding verplicht dienen te publiceren in de bekende dagbladen? En laten we bovenal stoppen met het oppotten van belastinggeld. `Geld moet rollen`, zei Wouter Bos toch met nadruk?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden