Geld lenen is nu goedkoper voor Spaanse overheid dan voor VS

Geld lenen kost de Spaanse overheid op dit moment minder geld dan de Amerikaanse overheid. De rente op Spaanse staatsobligaties is de afgelopen dagen tot een historisch laag niveau gedaald.

AMSTERDAM - De rente op tienjarige staatsleningen stond maandagavond op 2,59 procent; het laagste niveau sinds financieel persbureau Bloomberg in 1993 begon met het bijhouden ervan. De rente op Amerikaanse tienjarige staatsleningen bedroeg maandagavond 2,61 procent. Voor het eerst in vier jaar tijd is geld lenen voor de Spaanse overheid goedkoper dan voor de Amerikaanse overheid.

De Spaanse rente was de afgelopen jaren juist heel hoog. Nog geen twee jaar geleden steeg de rente op Spaanse staatsobligaties tot boven de 7 procent. Europese steun was nodig om de bankensector overeind te houden. In de jaren die volgden, daalde de rente op het Spaanse staatspapier gestaag.

Het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) van afgelopen donderdag om het belangrijkste rentetarief te verlagen naar 0,15 procent resulteerde in een extra duwtje naar beneden. Ook de rente op Italiaans staatspapier bereikte maandagavond het laagste niveau ooit: 2,71 procent. Eind 2011 was de Italiaanse rente nog boven de 7 procent uit gestegen.

De Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos zei maandag dat de Spaanse economie herstellende is. De overheid rekent voor dit jaar op een economische groei van 1,2 procent. Voor het weekeinde had de Spaanse overheid bovendien aangekondigd 1,3 miljard euro van de 42 miljard Europese steun vervroegd terug te betalen. Het land hoeft de steun pas vanaf 2022 terug te betalen.

Ook presenteerde het Spaanse statistiekbureau maandag cijfers waaruit blijkt dat de huizenprijzen in Spanje in het eerste kwartaal van dit jaar met het zwakste tempo zijn gedaald in meer dan drie jaar tijd. De huizenprijzen daalden met 1,6 procent ten opzichte van een jaar geleden. In het vierde kwartaal van vorig jaar was nog sprake van een daling met 7,8 procent. Ondanks deze positieve tekenen staat de werkloosheid in Spanje nog altijd op een buitengewoon hoog niveau, met 25 procent.

Ook de rente op Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is gedaald tot 1,59 procent, het laagste niveau sinds vorig jaar mei. Duitsland betaalt nog minder: 1,38 procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden