Geld en Spelen

DE WINTERSPELEN in Salt Lake City zijn voorbij. Vooral voor de Amerikanen zijn er redenen om tevreden te zijn. Het land heeft de kans gegrepen zijn macht, invloed en vaderlandsliefde uit te dragen....

Zonder schroom heeft Amerika het gezag van het Internationaal Olympisch Comité onder druk gezet. Bij de jurysporten - kunstrijden en freestyle-skiën - was sprake van vergaande beïnvloeding. Voor de Russen was dat reden te dreigen met het terugtrekken van de ploeg.

Dat president Poetin eraan te pas moest komen om een boycot van de Russische ploeg te voorkomen, tekent het politieke karakter van het sportevenement. Het land dat zijn superioriteit bij deze Olympische Spelen wilde onderstrepen, vond een verliezer in de vijand van weleer. De competitie beperkte zich evenwel niet tot het wedstrijdtoneel. Het geritsel met jury's moet voor de olympische beweging een nieuw signaal voor grote ongerustheid zijn.

Met de integere Belg Jacques Rogge aan het roer, heeft het IOC de afgelopen zomer zijn ethisch reveil afgekondigd. Uitgerekend in Salt Lake City, de stad die met omkoping en dubieuze praktijken de organisatie verwierf, benadrukte de vorig jaar benoemde IOC-president zijn strijd voor sportieve zuiverheid. Hij kondigde een offensief aan tegen doping en onsportief gedrag. Daarbij heeft Rogge het effect van de bizarre voorgeschiedenis van deze Spelen onderschat.

Na 11 september, de dag waarop met de aanslag op de Twin Towers de trots van de natie brak, vormden de 'Salt Lake Games' voor de Amerikanen een grote politieke uitdaging. De demonstratie van macht richtte zich op de beveiliging, waarvoor 400 miljoen dollar aan de staatskas werd onttrokken. Vaderlandsliefde moest worden aangewakkerd door prestaties.

De Amerikaanse televisie en Amerikaanse sponsors hebben het financiële imperium van het IOC vormgegeven. Zij hebben er in Salt Lake City veel voor teruggevraagd, namelijk beelden van triomferende atleten. Dat jury's daarbij werden gedwongen hun uitspraken te herroepen, werpt een smet op de vele sportieve hoogtepunten.

Rogge zal weinig triomfantelijke gevoelens aan zijn olympisch debuut hebben overhouden. Hij schoonde het IOC door na het omkoopschandaal van Salt Lake City tien leden te ontslaan. Gezuiverd is de olympische beweging nog niet. Rogge zal paal en perk moeten stellen aan de oprukkende invloed van de commercie en het nationalisme, om te voorkomen dat de olympische beweging scheurt door fraude en bedrog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden