Geld alleen maakt de leraar niet gelukkig

De Commissie Rinnooy Kan wil het aanstormende lerarentekort afwenden door vooral hoger geschoolde leraren meer te betalen, maar zou die strategie ook gaan helpen?...

Het onderzoeksbureau ResearchNed enquêteerde 9.572 studenten en ontdekte dat van studenten aan een lerarenopleiding 26,6 procent niet eens zeker weet of hij uiteindelijk wel in het onderwijs wil werken.

Hun twijfels blijken voor een groot deel precies die waarover Rinnooy Kan het heeft: 44 procent van de twijfelaars vindt het salaris te laag en 33 procent ziet te weinig carrièrekansen. Die zouden dus met wat extra geld en wat extra loonschalen in het vooruitzicht wel te lokken zijn voor een baan als docent.

Maar de twijfelaars vragen zich ook af of leraar wel een leuke baan is. 38 procent vindt dat de leerlingen te weinig respect hebben voor de leraar, 36 procent vreest de agressie, en eveneens 36 procent huivert bij de gedachte aan de hoge werkdruk.

Van de leraren-in-opleiding die wel graag leraar willen worden, wil veruit het grootste deel dat om immateriële redenen. Ze vinden het werken met jongeren leuk; ze willen jongeren iets leren; hun vak overbrengen; iets nuttigs doen voor de maatschappij. Veel minder vaak gaat het de gretigen om de arbeidsvoorwaarden zoals lekker veel vakantiedagen, in deeltijd kunnen werken of de grote baanzekerheid. Slechts rond 13 procent noemt het salaris als reden om leraar te worden.

Voor wo-studenten is de beloning en het carrièreperspectief vaker een belemmering dan voor hbo-studenten. Rinnooy Kans idee om het lerarensalaris afhankelijk te maken van het opleidingsniveau kan dus een oplossing zijn om juist meer academici naar het onderwijs te trekken.

Rest nog de vraag of de scholen wel van plan zijn om meer te gaan betalen aan academici. En dat is inderdaad nog zeer de vraag. Uit een recente peiling van ResearchNed blijkt dat 52 procent van de schoolleiders in het voortgezet onderwijs daar tegen is. De schoolleiders willen wel meer betalen voor goede leraren, maar dat hoeven niet per se de hoger opgeleiden te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden