GELDVRAAG

Gelazer met de btw, wat doe je eraan?

Will heeft ruzie met een tapijthandelaar over de rekening. Hij rekent 21 procent btw, terwijl er over arbeidsloon nu het verlaagde tarief van 6 procent geldt. Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, duikt in de prijzen.
(Deze Geldvraag is een vervolg van 'Gelazer met de btw, wat doe je eraan?')

Een stukadoor. Voor sommige werkzaamheden blijft het lage btw-tarief ook na 1 juli 2015 van kracht. Dat zijn werkzaamheden zoals schilderen, stukadoren, behangen, schoonmaken en isoleren van woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Beeld ANP
Een stukadoor. Voor sommige werkzaamheden blijft het lage btw-tarief ook na 1 juli 2015 van kracht. Dat zijn werkzaamheden zoals schilderen, stukadoren, behangen, schoonmaken en isoleren van woningen die ouder zijn dan 2 jaar.Beeld ANP

Bij verbouwingen van woningen ouder dan twee jaar geldt een lager btw-tarief van 6 procent over arbeidskosten. Het verlaagde tarief is begin vorig jaar ingevoerd en wordt binnenkort verlengd tot 1 juli 2015. Er bestaat een lange lijst van werkzaamheden die onder dat lage tarief vallen. Voor materialen geldt het normale btw-tarief van 21 procent. De klusjesman moet de rekening dus splitsen in een deel arbeidskosten en een deel materiaalkosten.

De verlaagde btw geldt alleen voor werkzaamheden die vóór 1 juli 2015 zijn afgerond. Zorg er dus voor dat zulke klussen ruim van tevoren beginnen. As het ook maar één dag te laat wordt opgeleverd, moet over alle arbeidskosten het hoge btw-tarief gerekend worden.

Juist bij vloeren ligt de zaak ingewikkeld. Er geldt wel een laag btw-tarief als de vloer in bouwkundig opzicht deel uitmaakt van de woning. De fiscus verstaat hieronder 'vloeren die zodanig zijn aangebracht dat verwijdering daarvan schade toebrengt aan de vloer als geheel. Bijvoorbeeld betonnen gietvloeren, plavuizen, tegels, terrazzo, kunststofvloeren en sommige parketvloeren. Ook het via volledige verlijming aanbrengen van (onder)tapijt rechtstreeks op de originele vloer of trap valt onder het tarief van 6 procent'.

Vooraf afspraken maken

Er is dus een verschil tussen een zwevende houtvloer en een vaste houtvloer die gelijmd en genageld wordt aangebracht. Tapijt wordt vaak ook gelijmd op plaatsen die intensief worden gebruikt. Bij die vaste vloeren geldt het lage btw-tarief voor het arbeidsloon. Maak vooraf afspraken met de tapijthandelaar, want sommige rekenen geen kosten voor het leggen van de vloer. U betaalt dan alleen het materiaal, waarover dus gewoon 21 procent btw gerekend wordt.

Voor sommige werkzaamheden blijft het lage btw-tarief ook na 1 juli 2015 van kracht. Dat zijn werkzaamheden zoals schilderen, stukadoren, behangen, schoonmaken en isoleren van woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Het tarief van 6 procent is bij schilderen ook van toepassing op de gebruikte materialen. Isoleren geldt alleen voor vloeren, daken en muren en dus niet voor deuren en kozijnen.

Wie zijn woning wil aanpakken, kan het schilderwerk dus als laatste plannen. Dat mag best afgerond worden na 1 juli 2015.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Ook een vraag? geldvraag@volkskrant.nl

Een glazenwasser. Glazenwassen valt niet onder het lage btw-tarief. Beeld ANP
Een glazenwasser. Glazenwassen valt niet onder het lage btw-tarief.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden