Gelaten horen de Pim-people het getrommel aan

Terwijl PvdA en CDA al uitvoerig briefjes uitwisselen over de komende formatie en Balkenende mijmert over zijn Strategisch Akkoord, luidt Kamervoorzitter Weisglas de gaande afgevaardigden uit....

Voor het laatst kijkt hij tegen een overwegend rechtse Tweede Kamer aan, die hem vier jaar had moeten steunen bij de uitvoering van het Strategisch Akkoord. Terwijl de eerste eisen van zijn waarschijnlijk nieuwe coalitiepartner al door zijn hoofd malen, hoort Balkenende Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas afscheid nemen van tientallen parlementariërs van verschillende pluimage.

Mooie woorden voor parlementaire kanonnen als Annemarie Jorritsma (VVD), Tineke Netelenbos (PvdA) en de held van GroenLinks Paul Rosenmöller. Met zijn vertrek is hij een van de laatste slachtoffers van de atmosfeer van haat en bedreigingen, die op klaarlichte dag zijn intrede deed in de Nederlandse politiek.

Zichtbaar geroerd is Rosenmöller door typeringen als 'humorvol' en 'sterk debater'. Weisglas veronderstelt dat ooit nog eens iemand zal promoveren op de interrupties van de GroenLinkser. Het waarom van de stropdas van Rosenmöller wordt later op de middag duidelijk: Weisglas maakt hem Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Kamerleden trommelen op hun bankjes.

Terwijl Weisglas voor de 46 vertrekkende Kamerleden op volgorde van anciënniteit met bons mots strooit, doen Kamerleden onverstoorbaar wat ze moeten doen. Zo laat CDA-fractieleider Maxime Verhagen de bode een briefje bezorgen bij zijn aanstaande coalitiegenoot Wouter Bos. De VVD'ers Gerrit Zalm en Frank de Grave zien de prille correspondentie tussen de twee coalitiepartners met plezier langs hun bankjes heen en weer gaan.

Ook het onzichtbare valt vanmiddag te registreren. Geen LPF'er is getooid met de stoere geel-blauwe stropdas, waarmee ze ruim acht maanden geleden 's lands vergaderzaal binnenstormden. Ze zitten er gelaten bij, de vertegenwoordigers van Pim op aarde.

Inmiddels is de Kamervoorzitter toegekomen aan de stoet van LPF'ers die hij moet uitluiden. Opvallend is dat de PvdA-fractie verbeten voor zich uit kijkt en het niet kan opbrengen mee te roffelen op de bankjes, zoals alle andere volksvertegenwoordigers wel doen. De herinnering aan de horror van 15 mei domineert bij de sociaal-democraten kennelijk het zoet van de overwinning van 22 januari. Maar PvdA-Kamerlid Klaas de Vries is zich desgevraagd van geen kwaad bewust. 'Ik heb iedereen met evenveel warmte uitgezwaaid.'

Maar waar is LPF-coryfee Ferry Hoogendijk? In zijn Naardense serre neemt hij de telefoon op. 'Ik had geen zin in die collectieve begrafenis', verklaart hij. 'Ik hoef de koppen van die amateurs niet nog eens te zien. We zijn van een pitbull-terriër een schoothondje geworden, dat af en toe nog eens keft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden