Gek

Dat had hij niet moeten zeggen, Balkende: 'Bij nee sta ik voor gek .'..

Purmerend A. Mercuur

Ik wil niets liever dan dat hij voor gek staat. En nu krijg ik ineens de gelegenheid daaraan mee te werken. De bal voor mijn voeten, in rust. Het open doel op drie meter afstand. De keeper twaalf meter achter mij. Ik hoef niet zenuwachtig te zijn. Alleen mijn verstand op nul en niet denken dat het een oneigenlijk argument is om een beslissing op te baseren. Dat het niet om poppetjes moet gaan, maar om een historische zaak.

Niet denken aan al die eerbiedwaardige oud-premiers, partijbonzen, economen die ik hoog heb en het beter weten. Zelfs niet denken aan Wilders. Gewoon voor een keertje, a-politiekcorrect, gewoon trappen. Om Balkenende, dat omhoog gevallen mannetje dat ooit bij gebrek aan betere CDA-politici al zijn miezerige parmantigheid kan uitstralen, voor gek te zetten, die Hieronymus van Alphen van de Nederlandse politiek, die doet alsof het om hem gaat met zijn uitspraak 'Bij nee sta ik voor gek'.

Zal ik het doen? Zal ik dwars tegen mijn eerder genomen besluit om 'ja' te zeggen, doen waarvoor ik nu de kans krijg? Ik hoef er zelfs geen aanloop voor te nemen. Ik hoef alleen maar mijn poot op te lichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden