Gekruide rijst met kip, worst en ham

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Jambalaya, gekruide rijst met kip, worst en ham (Hoofdgerecht voor 4 personen)

Marie Louise Schipper
Jabalaya Beeld Marie Louise Schipper
JabalayaBeeld Marie Louise Schipper

Zouden ze er nog weet van hebben? Ze zijn nu bijna 50. In 1978 vond in Amsterdam een diepgravend gezondheidsonderzoek plaats onder 413 Surinaamse kinderen van 8 jaar. Zij waren kort daarvoor in de Bijlmer komen wonen. Hoe pasten de kinderen zich aan op voedingsgebied? Wat aten ze en wanneer? De controlegroep bestond uit Nederlandse leeftijdgenootjes.

De verzorgers vulden nauwgezet de lijsten in, de Hollanders waren daarin minder trouw dan de Surinamers. De onderzoekers van het Koninklijk Instituut voor de Tropen noteerden dat de laatste groep minder brood at en weinig aardappels. Groot verschil met de Hollanders: de kinderen dronken bij het avondmaal frisdrank. Nog een tegenstelling: de Nederlandse kinderen snoepten meer.

Het nuttigen van twee warme maaltijden - wat in Suriname gebruikelijk was - ging in Amsterdam snel van tafel, tot groot genoegen van de moeders (die meestal fulltime werkten). Creoolse ouders grepen vaker naar kant-en-klaarsauzen dan Hindoestaanse.

De gezondheidsverschillen waren niet groot, wel aten de Surinaamse kinderen meer groenten: vooral peulvruchten. Over de Hollandse keuken waren de Surinamers kritisch: die kooktijden voor groenten waren volgens hen veel te lang: 'Dan hou je geen vitamines meer over', zei een moeder.

In diezelfde periode kwam het Groot Surinaams kookboek op de markt. Het was mijn eerste zelf aangeschafte kookboek. Jambalaya, kruidige gebakken rijst met vlees en groenten, heb ik het vaakst gemaakt. Het is nog altijd een favoriet.

Bereiding

Verwarm de rookworst in heet water. Kruid de kippendijtjes stevig en laat even intrekken. Bak ze in een scheut olie, draai af en toe om. Kook de rijst in 6 minuten gaar, giet af en spoel koud. Snijd in de tussentijd de sjalotten, de paprika en de knoflook. Pak een koekenpan en bak de groenten zachtjes aan in een scheut olie. Voeg de ham toe. Schep goed om. Voeg de rijst bij het ui-paprikamengsel en schep om. Zet het vuur wat hoger, doe de bouillon erbij en roer totdat het vocht is opgenomen of verdampt. Voeg de tomatenstukjes toe. Breng op smaak met sambal. Dien op met plakjes worst en een stukje kip.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

null Beeld Marie Louise Schipper
Beeld Marie Louise Schipper

Ingrediënten
1 rookworst
4 kippendijtjes
flinke schep Al-Andalus- kruidenmengsel
scheut olie
1 pak Lassie-rijst (ik nam die met extra vezels)
3 sjalotten, fijngehakt
1 puntpaprika, in reepjes
2 tenen knoflook
100 g ham, gekookt
scheut runderbouillon
250 g tomaten, ontpit en in blokjes
1 dessertl. milde sambal

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden