Gekruide kokoseitjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Met vandaag: gekruide kokoseitjes (bijgerecht voor 4 personen).

null Beeld Marie Louise Schipper
Beeld Marie Louise Schipper

Het was alsof een oude liefde weer opbloeide. Toen cabaretier-muzikant Kasper van Kooten, gitarist Bram van Els en bassist Jasper Boeke elkaar na twintig jaar weer troffen, was het als vanouds, vertelt Van Els. Die ontmoeting resulteerde in een nieuwe funkband (De Fonk) en het onlangs uitgebrachte nummer Vette trek.

Het is een liedje dat onmiskenbaar blijft hangen ('dit is een vette trek, grijp me nu voor ik vertrek'). Waar komt de titel eigenlijk vandaan? Van Els: 'Vette trek staat eigenlijk voor hunkering op alle fronten. We hadden de hele avond zitten spelen en belandden uitgehongerd in een restaurant.' Wat ze toen hebben gegeten, weet hij niet meer. 'We deden onze koptelefoontjes in, de laptops stonden voor ons en toen maar luisteren. Die dikke groove bleef hangen. Kasper heeft daarna de tekst geschreven.'

Doorgaans eet je na het repeteren niet het gezondste, legt de gitarist uit. 'De meeste restaurantkeukens zijn vaak al gesloten. Als het even kan, eten we liever vooraf.' Zijn voorkeur gaat dan uit naar de Surinaamse keuken

Onderstaand gerecht kent duizenden varianten en heeft verschillende namen, van Surinaams kerrie-ei tot sambal goreng telor. Het is makkelijk van tevoren klaar te maken. Een ideaal gerecht als de trek eenmaal is gewekt.

In de Surinaamse keuken is het gebruikelijk om het hardgekookte ei in de zonnebloemolie goudbruin te bakken en daarna in de saus mee te laten pruttelen. Er zijn in de Indische keuken varianten bekend met een likje garnalenpasta, met santen (in plaats van kokosmelk) en komijn en verse sereh; het is een kwestie van uitproberen.

Ingredienten

- 1 grote ui, fijngehakt

- 3 teentjes knoflook, fijngehakt

- 1 fijngesneden rood pepertje, van zaadjes ontdaan

- zonnebloemolie

- 2 theel. laos

- 2 theel. ketoembar (korianderpoeder)

- 2 theel. koenjit (geelwortelpoeder)

- 2 theel. sereh (citroengraspoeder)

- 225 ml kokosmelk

- 4 hardgekookte eieren

- zout / citroensap

Bereiding

Bak de ui, de knoflook en het pepertje in een flinke scheut olie zachtjes aan. Meng de laos, de ketoembar, de koenjit en de sereh. Fruit mee. Doe dan de kokosmelk erbij. Roer goed. Voeg de gepelde eieren toe, verwarm even door en zet het vuur laag. Laat nog zo'n 10 minuten zachtjes doorpruttelen tot de saus is ingedikt. Proef op smaak en voeg zo nodig nog wat zout of wat druppeltjes citroensap toe.

Garneer eventueel met geroosterde uitjes en wat atjar. Lekker met gebakken rijst en gestoomde kousenbandjes. En zoals wel vaker geldt bij dit soort gerechten: de volgende dag smaakt het nog lekkerder.

volkskeuken@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden