Gekrakeel om data teistert play-off

Alles is tegenwoordig een produkt dat goed verkocht moet worden. Badminton wil daarbij niet achterblijven. De laatste jaren werden de nodige injecties gegeven aan de zieke patiënt, de competitie....

Van onze badmintonmedewerker

NUENEN

De afgelopen week stonden de finalewedstrijden van de play-off ronden nog op het programma. In menig opzicht een ongelukkige planning. Binnen een tijdsbestek van 22 dagen nationale kampioenschappen, zes duels in de play-offs en vanaf vandaag een week lang de voorronde van het WK voor landenploegen. Het is te veel van het goede voor eindelijk wat meer publiciteit.

De return van de finale werd bij de start van het seizoen gepland op 17 of 18 februari. Titelverdediger Nuenen liet direct weten dat in verband met carnaval niet gespeeld kon worden. Op 18 januari ging er ook nog een brief uit naar alle finale-kandidaten dat het duel naar vrijdag 16 februari was verplaatst. Omdat speler Pedro Vanneste en coach Addy Regelbrugge daags daarna met de Belgische ploeg bij het WK moesten aantreden.

Duinwijck, dat zich verrassend plaatste voor de finale, zegt dat minder dan een week van tevoren bij gerucht was vernomen dat de wedstrijd was vervroegd. Na de thuiswedstrijd op woensdag besloten bestuur en spelers dat in Nuenen het derde team zou spelen. Het duel werd waardoor een farce.

Anti-propaganda schreeuwden alle partijen. Hoofdbestuurslid Eric Bakker: 'De clubs willen dat de competitie professioneler wordt aangepakt, maar ze slagen daar niet in. Voor de derde keer in successie zijn er nu problemen met de play-offs. We laten het nu niet langer meer aan de clubs over en gaan één finalewedstrijd spelen op neutraal terrein.'

Theo Jaspers, secretaris van de stichting Topsport BC Nuenen: 'Wat we Duinwijck verwijten is duidelijk: laakbaar gedrag. Daar zijn de problemen veel te laat onderkend. Binnen de spelersgroep is er een sfeer opgeroepen van ''we gaan gewoon niet''. Het bestuur had de spelers onder druk moeten zetten. Wij hoorden pas op maandag van derden dat Duinwijck niet op vrijdag kon of wilde spelen. Alles was toen al geregeld met genodigden. De tv zou komen waardoor er vierduizend gulden aan reclame inkomsten binnenkwam. De schade in algemene zin voor het badminton is echter nog veel groter.

'Rob Ridder, de voorzitter van Duinwijck, toont zich een slecht verliezer door het veroveren van de kampioensbeker een papieren zaak te vinden. Duinwijck huilt nu krokodillentranen maar het moet de schuld echt bij zichzelf zoeken.'

Ridder is een heel andere mening toegedaan. 'Het is oneerlijk dat wij nu de zwarte piet krijgen toegegespeeld. Er is met geen enkele club overleg geweest over het verschuiven van de datum. Daarmee is de fatsoensnorm duidelijk overschreden. Ons is puur onrecht aangedaan. Waarom is er voor geen enkele andere datum gekozen? We hadden ook op zaterdag kunnen spelen, dat was publicitair gezien ook veel beter geweest.

'Daarbij komt nog dat ik het vreemd vind dat we voor buitenlanders nu ook al competitiewedstrijden gaan uitstellen. Waar moet dat heen als binnenkort nog meer buitenlanders in Nederland komen spelen. Hoe slordig de bond omgaat met de competitie bewijst wel het feit dat we op de speeldag, woensdag, een fax binnenkregen dat de finale die dag zou worden gespeeld tussen Nuenen en Velo.

'Daags erna kwam er een aangetekend schrijven dat wij op woensdag thuis tegen Nuenen zouden spelen en twee dagen later de return. Formeel was dat het eerste bericht hierover. Onze spelers waren uitermate teleurgesteld dat ze hun kansen op de titel niet konden verdedigen. Uiteindelijk konden we op donderdag nog regelen dat er een team, een mix van het derde en vierde, in actie kwam.'

Nuenen laat het er in elk geval niet bij zitten. De bond krijgt binnenkort een brandbrief. Ook al treft de bestuurders volgens Nuenen geen schuld. De tuchtcommissie wil eveneens onderzoeken of er sprake is van ernstige beschadiging van de goede naam van de sport.

De kans dat de titelhouder nog wat langer in het zadel blijft, is duidelijk toegenomen. Vrijwel de gehele selectie heeft al een tweejarig contract getekend of zal dat deze week doen.

Coach Regelbrugge wil ook bijtekenen. Hij vindt wel dat er bij de vrouwen versterking nodig is. Daarom is gisteren met Erica van den Heuvel gesproken. Ook Judith Meulendijks staat hoog op het verlanglijstje. Ruud Kuijten is na een conflict met de Nederlandse selectie overgestapt naar de Belgische ploeg, waarvoor hij vanaf 1 maart speelgerechtigd is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden