Gekonfijte gember in honing

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gekonfijte gember in honing. Bijgerecht (voor 2 kleine potjes).

Beeld Loethe Olthuis

Alma Huisken, culinair journalist en 'groenschrijver', creëerde met haar partner, fotograaf Doortje Stellwagen, een biologisch (moes) tuinparadijs in het Noord-Groningse Molenrij.

Bijen houden stond al langer op haar verlanglijstje, en Dichter bij de bij (uitgeverij Christofoor, euro 24,50) is het verslag van Huiskens zoektocht, die leidt naar het houden van haar eigen bijen én naar heerlijke honing.

Het boek leest als een meeslepende en soms hilarische roman vol bijzondere ontmoetingen en spetterende natuur. Huiskens twijfels, ontdekkingen en voortdurende verwondering geven je niet alleen een schat aan praktische informatie, maar leiden je binnen in de bijna magische wereld van onze onmisbare vruchtbaarheidsbrenger: de bij.

Ingrediënten
400 g malse, verse gemberwortel (250 g schoongemaakt)
350 g vloeibare (biologische) bloemenhoning
Eventueel wat citroensap
Extra: 2 goed afsluitbare, brandschone potjes

Wat doet dit boek in de Volkskeuken? Simpel. Het staat ook vol met verrukkelijke honingrecepten, van koffie-honingmilkshake en honingparfait tot appelcheesecake met honing en in honing gekonfijte gember. Gebruik de gember in koek en gebak, geef bij ijs, oude kaas of paté of gebruik het als smaakmaker in oosterse gerechten.

Het overgebleven gemberwater is behoorlijk pittig; lekker in satésaus of curryschotels. Of roer er honing naar smaak door. Koud, met ijs erin, is het een fantastisch alcoholvrij aperitief voor mannen (en vrouwen) met ballen. Lezen, leren, genieten en koken: koop dit boek.

Bereiden

Schil de gemberwortels, maar gebruik alleen de delen die niet draderig zijn: u moet 250 gram overhouden. Snijd de gember in ongeveer even grote plakjes van 2,5 millimeter dikte. Doe ze in een (braad)pan met dikke bodem en schenk er water op tot het 1 centimeter boven de gemberplakjes staat. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes pruttelen in een gesloten pan. Haal het deksel eraf en laat nog ongeveer 20 minuten pruttelen, tot de gemberplakjes zacht zijn.

Giet het kookwater af en vang het op. Meet 75 milliliter af en schenk dat terug in de pan. Schep de honing door de gemberplakjes, breng aan de kook en laat ongeveer 30 minuten onafgedekt zachtjes koken tot de gemberplakjes iets doorzichtig worden. Roer regelmatig tegen aanbranden. Voeg eventueel een minischeutje citroensap toe bij de gember. Verdeel het hete mengsel over de potjes, tot vlak onder de rand. Sluit af met brandschone deksels. U kunt de potjes maanden in de koelkast bewaren. Neem wel telkens een brandschone lepel of vork om de gember uit de pot te halen.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden