Geklungel van organisatie in Ohio ondermijnt toptijd op WK triatlon

Triatleet Simon Lessing is zaterdag in de Verenigde Staten wereldkampioen triatlon geworden in een wel zeer bijzondere tijd. De Brit legde de Olympische afstand - anderhalve kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen, tien kilometer lopen - af in 1.39.50....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Nooit was een triatleet zo snel geweest op deze afstand. Na afloop van de race, waarbij Dennis Looze als beste Nederlander als twaalfde eindigde, bleek waarom: de fietsafstand klopte niet. De organisatie had de fietsers al na 35 kilometer van de fiets gestuurd.

De triatlonsport heeft stevige pretenties. In het jaar 2000 staat de kwart-afstand, zoals die zaterdag in Cleveland in de Amerikaanse staat Ohio werd afgelegd, op de Olympische agenda. Tegen die tijd is de sport hopelijk de kinderziekten ontgroeid, want dan mag er van organisatorisch geklungel zoals in Ohio geen sprake meer zijn, vinden ook veel trialeten die de laatste tijd wel vaker met parkoersen te maken hebben waarop de afstanden niet exact kloppen.

Tijdens dit WK was bovendien opnieuw het stayeren toegestaan bij het fietsen. De wereldtriatlonbond (ITU) is er een warm voorstander van, maar veel triatleten zijn tegen. De ITU hoopt op een spannender strijd voor publiek en televisie, de triatleten vrezen dat hun sport verwordt tot een veredeld loopnummer: alle toppers blijven tot aan de start van het derde onderdeel bijeen. Pas op de afsluitende tienduizendmeter wordt de echte strijd geleverd.

In Cleveland, waar voor de nummer één 35 duizend gulden te verdienen was, gingen de triatleten te water in Lake Erie. Looze, onlangs nog tweede bij het EK in Hongarije, stapte als derde weer aan wal, maar verspeelde zijn plaats bij het fietsen en het lopen.

Lessing, als tweede op de fiets, stayerde mee in het voorste peloton, en sloeg pas bij het lopen het beslissende gat. Ondanks het te korte parkoers en het legale stayeren kende dit WK geen verrassende winnaar: Lessing was ook vorig jaar en in 1992 wereldkampioen. De Brit sprak achteraf van een 'tactische fietsrace. Het had geen zin om op kop te gaan rijden'.

Dat een kwart-afstand iets anders is dan een hele triatlon, ondervond de Duitser Lothar Leder. In Roth legde hij in juli een lange triatlon in 7.57 uur af (een officieus wereldrecord), in Cleveland eindigde hij zaterdag anoniem als 53ste op de Olympische Afstand. De triatlon wordt overigens steeds meer een Europese sport: bij de eerste tien waren er zes triatleten afkomstig uit Europa.

Bij de vrouwen had het stayeren wel gevolgen. De kampioene van 1994, de Australische Emma Carney, fietste voortdurend op kop, en bracht haar landgenote Jackie Gallagher zodoende in een zetel naar de start van het lopen. Gallagher liep vervolgens van Carney weg. Zijn bij de mannen de Europeanen oppermachtig, bij de vrouwen heersen de Australiërs: drie bij de eerste vier. Beste Nederlandse werd Wieke Hoogzaad, op een zeventiende plaats.

CLEVELAND (VS): WK Olympische afstand (1,5 km zwemmen, 40 km fietsen, 10 km lopen): mannen: 1. Lessing (GB) 1.39.50, 2. Van Lierde (Bel) 0.21, 3. Macedo (Bra) 1.10, 4. Bennett (Aus) 1.13, 5. Fattori (Fr) 1.17, 6. Stewart (Aus) 1.19, 7. Blasco (Fr), 8. Eggert (Dui), 9. Carter (NZ), 10. Gaag (Rus), 12. Looze (Ned) 3.11, 21. Van der Linden (Ned) 4.10, 53. Huntjens (Ned) gediskwalificeerd.

Vrouwen: 1. Gallagher (Aus) 1.50.54, 2. Carney (Aus) 0.49, 3. Montgomery (Can) 1.12, 4. Bradshaw (Aus) 1.23, 5. Smyers (VS) 1.50, 6. Ditmar (Dui) 2.20, 7. Andenicus (Aus), 8. Rose (NZ), 9. Donnolly (Can), 10. Kemp-Arendt (Lux), 17. Hoogzaad (Ned) 5.05, 42. Pepels (Ned) 11.52.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden