Geklaag op ministerie Ploumen over lobbyisten

'Ik heb graag direct contact met bedrijven en organisaties. En niet via lobbyisten.' Dat zei minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dinsdag in de Kamer. 'Speelt een lobbyist geen open kaart, dan ben ik daar niet van gediend. Dan blijft de deur de volgende keer dicht.' Ploumen gaf aan dat op haar ministerie geklaagd is over de praktijken van lobbyisten.

Beeld anp

Ploumen werd aan de tand gevoeld naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad over de lobbypraktijken van oud-minister Ben Bot. Hij zou in 2014 een gesprek met Ploumen hebben aangevraagd als voorzitter van de raad van toezicht van het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie om de situatie in Egypte aan de orde te stellen.

Vervolgens zou hij zonder vooraankondiging over een aanbesteding voor marineschepen zijn begonnen. Toen dat niet het gewenste resultaat had, zou hij de persoonlijk secretarissen van Ploumen en Koenders (Buitenlandse zaken) tegen elkaar hebben willen uitspelen.

'Het moet duidelijk zijn onder welke voorwendselen iemand komt en welk belang men dient', zei Ploumen in antwoord op vragen van Fred Teeven (VVD). Ze vindt dat lobbyisten de protocollen van hun eigen beroepsgroep (BVPA) moeten volgen en anders niet welkom zijn. Dat zou betekenen dat Bot op haar ministerie geen toegang meer heeft. Omdat hij veel buitenlandse opdrachtgevers heeft, zou daarmee zijn lobbypraktijk ernstig bemoeilijkt worden. Het lobbykantoor waarvoor hij werkt - Meines Holla en partners - is niet aangesloten bij de BVPA.

'Misbruik van positie'

Ronald van Raak (SP) betitelde de lobbypraktijken van Bot als misbruik van zijn positie als oud-bewindspersoon. 'Zo houd je bewindspersonen en ambtenaren voor de gek.' Hij vroeg de minister toe te zeggen dat 'dit soort lobbyisten er niet meer inkomt.'

Raymond van Roon (PVV) vroeg Ploumen bij het CDA - de partij waartoe Bot behoort - aan de orde te stellen dat dit soort praktijken niet door de beugel kan. Dat leek de minister niet de geëigende route.

Jaap Jelle Feenstra, voorzitter van beroepsvereniging BVPA, vindt de uitspraak van Ploumen te absoluut. 'Lobbyisten kunnen behulpzaam zijn om een rechtstreeks contact met een bedrijf tot stand te brengen.' Feenstra hekelde eerder wel de werkwijze van Bot. 'Gebruik een gesprek met een minister waarin je komt sparren over Egypte niet als een dekmantel voor zakelijke belangen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.