Gekkigheid

Een schrijfster in doorkijk- bikini, wodka in Kiev en rokende SP'ers

Elke donderdag Wat is lezenswaardig deze week?


In de omvangrijke productie over de Boekenweek doet gelukkig ook Herman Brusselmans een duit in het zakje. Op verzoek van Vrij Nederland geeft hij 'geheime schrijftips'. Dan weet je het wel.


Vrouwelijke schrijvers kunnen volgens hem tijdens de arbeid het best een 'doorkijkbikini' aantrekken. Voor alle schrijvers is het zaak de geest zo nu en dan af te laten dwalen, adviseert Brusselmans.


'Stel je Carice van Houten en Halina Reijn voor, die samen op een bed liggen, en Carice likt aan de voeten van Halina en Halina, die van seks weinig kaas heeft gegeten, probeert Carice te bevredigen door haar wenkbrauwen te bevochtigen met een natte onderbroek.'


'Het grote feest dat lezen heet' van VN concurreert met De Groene Amsterdammer dat de verhalen aanprijst als een Boekenweekspecial. In De Groene gaat het over de 'eigenheid' van de Nederlandse literatuur, onder meer in een dubbelinterview met schrijver P.F. Thomése en recensent (en schrijver) Arie Storm.


Typisch Nederlands, zegt Thomése, is André van Duin. Later: 'Lulligheid is een enorm dominante karakteristiek van de Nederlandse literatuur.'


Elsevier moet traditioneel niets hebben van de Boekenweek. Gerry van der List is blij: 'Gelukkig doet Elsevier niet mee aan die gekkigheid.' Het is een verzuchting tijdens een venijnige aanval op de vaste boekenprijs die door hem als 'een zeldzame betutteling' wordt omschreven.


Als voornaamste onderwerp kiest Elsevier gewoon voor Oekraïne. Poetin staat voorop, met een bloedvlek in de vorm van het land op zijn gezicht. In het omslagverhaal schuift het blad aan bij een familie in Kiev. Het levert een fraaie reportage op, waarin de wodka prima smaakt.


Ook het bezoeken van maar liefst negen partijcongressen loont, vanwege de details vooral. Marianne Thieme scheurt in een Mercedes de parkeerplaats op, bij de SP lopen veel rokers rond en bij D66 veel mooie vrouwen - en weinig rokers. CDA-mannen dragen cognackleurige schoenen.


In de golf verhalen over de Boekenweek dreigt een essay in Vrij Nederland van Elma Drayer over 'religieus geïnspireerd seksisme' te verdrinken. Dat zou jammer zijn, want Drayer heeft een punt (weg met de religieuze vrouwenhaat) en verdedigt dat bekwaam. 'Vrouwenhaat is vrouwenhaat - punt. Of die nu gerechtvaardigd wordt door hindoeïstische, joodse, christelijke of islamitische praatjes.'


Ze dient haar critici vast van repliek: 'Vrouwen die vooraan staan als het gaat om onderdrukking en achterstelling van hun lelieblanke seksegenoten, raken bevangen door beschetenheid als deze verschijnselen zich openbaren onder moslima's.'


Verder is Rob Hof terug, de verdwenen filmmaker. De man die meer dan 150 documentaires maakte en in 2009 van de aardbodem verdween, nadat hij was beschuldigd van fraude en omkoping, woont in Nicaragua. Vrij Nederland spoorde hem op.


Hij is onschuldig, zegt hij. Hof, bijna 60, is getrouwd met een dertig jaar jongere Nicaraguaanse vrouw. Hij noemt haar 'mi vulcano', akelig genoeg. Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden