Gekkekoeienziekte kan nog duizenden Britten treffen

1 op 2.000 Britten draagt eiwitten die duiden op besmetting met variant-Creutzfeldt-Jakob (vCJD): de ziekte die afkomstig is van gekke koeien. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Britse Centrum voor Infectieziekten, dat in het medische vakblad BMJ verschijnt.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARC SEIJLHOUWER

AMSTERDAM - De nieuwe cijfers laten zien dat twee keer zoveel Britten besmet zijn als men dacht. Duizenden Britten zouden de komende jaren last kunnen krijgen van de ziekte.

Toen in de jaren '90 de BSE-crisis uitbrak en mensen via besmet vlees vatbaar bleken voor vCJD, brak er paniek uit. Een epidemie lag op de loer, aangezien duizenden runderen besmet waren met gekkekoeienziekte. Een grootschalige uitbraak bleef echter uit; tot 2011 zijn er wereldwijd 224 personen overleden. Doordat de incubatietijd van de ziekte moeilijk was vast te stellen, bleef er angst voor een epidemie. Het onderzoek laat zien dat de ziekte niet is verdwenen, maar dat veel mensen simpelweg geen symptomen vertonen.

Of alle dragers van het ziekmakende eiwit ziek zullen worden, valt dan ook te bezien. De onderzoekers bekeken in totaal 32 duizend personen, van wie er 16 een abnormaal eiwit bij zich droegen. Van deze 16 zal ongeveer de helft waarschijnlijk last krijgen. Zij hebben een genetische gevoeligheid voor de eiwitten, waardoor de ziekte zich eerder openbaart.

Volgens BSE-expert Fred van Zijderveld van de Universiteit Wageningen is de kans groot dat de rest overlijdt voordat de ziekte zich kan openbaren. 'Maar de 40 procent die door hun genen vatbaar is, zouden de komende jaren wel degelijk vCJD kunnen krijgen.' Dat zou betekenen dat, als 1 op de 2.000 Britten sporen van de eiwitten heeft en 40 procent daadwerkelijk vCJD krijgt, meer dan 12 duizend mensen kunnen worden getroffen.

Dat er pas de afgelopen jaren studies verschijnen over de verspreiding van vCJD komt door de lange incubatietijd. Als een mens besmet dierlijk vlees eet, moet de ziekte zich via het darmkanaal en het zenuwstelsel naar het brein werken. Daar kan het lang stilzitten voordat de ziekte zich openbaart.

De studie bevestigt in ieder geval dat Groot-Britannië, waar de BSE-crisis het heftigst was, de meeste menselijke besmettingen kent. In totaal zijn er minstens 186 duizend runderen besmet. In Nederland bleef het bij 88 BSE-gevallen, wat het onwaarschijnlijk maakt dat er veel personen besmet zijn. Het is dus vooral een Brits probleem.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden