Nieuws

Gekkekoeienziekte in cijfers: nieuwe besmetting na lange tijd, piek was in 2002 met 24 besmettingen

Voor de 89ste keer bleek woensdag een koe in Nederland besmet met de gekkekoeienziekte. Dit bericht kwam na jaren zonder meldingen van de prionenziekte. BSE en Creutzfeldt-Jakob in drie grafieken.

Serena Frijters
Hersenen van een koe, onderzocht op BSE. Beeld Getty
Hersenen van een koe, onderzocht op BSE.Beeld Getty

Op een boerderij in Zuid-Holland is woensdag de gekkekoeienziekte BSE (boviene spongiforme encefalopathie) vastgesteld bij een 8-jarige koe. Het gaat om de zogeheten ‘atypische’ variant die spontaan kan ontstaan bij oudere koeien. Er lijkt dan ook geen sprake te zijn van besmet voer, waardoor de kans klein is dat mensen besmet vlees hebben gegeten.

Tussen 1997 en 2011 zijn in Nederland 88 besmette dieren aangetroffen, de piek was in 2002 met 24 besmettingen. Vier keer was er sprake van de ‘atypische’ variant. De meeste gevallen waren van de ‘klassieke’ variant. Deze vorm van de ziekte ontstaat door voer dat besmet is met dierlijke eiwitten.

Alle klassieke gevallen van BSE die tot nu toe in Nederland zijn vastgesteld waren te herleiden tot diermeel, schrijft Wageningen University & Research.

In 2001 werd het gebruik van diermeel als veevoer volledig verboden. Hoewel er na 2001 nog wel BSE werd aangetroffen in Nederland, waren dit tot nu toe altijd koeien die geboren waren in 2001 of eerder.

Creutzfeldt–Jakob trof vooral Britten

Het eten van besmet rundvlees kan bij mensen leiden tot de variantvorm van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, een dodelijke hersenziekte. De klassieke vorm van Creutzfeldt-Jakob komt in Nederland tien tot vijftien keer per jaar voor. Aan de variant die door BSE wordt veroorzaakt overleden tussen 2005 en 2008 drie Nederlanders. Binnen de Europese Unie stierven 223 inwoners aan de variantvorm van de hersenziekte sinds 1995, daarnaast wordt van 64 overledenen vermoed dat dit de doodsoorzaak was. De sterfte was verreweg het hoogst in het Verenigd Koninkrijk. Er stierven zeker 123 Britten aan Creutzfeldt-Jakob na het eten van besmet vlees, bij nog eens 55 inwoners is dit waarschijnlijk het geval geweest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden