Gekissebis tussen Verhagen en Kamer over nucleair tribunaal

DEN HAAG/WASHINGTON Staat president Obama wel of niet positief tegenover het voorstel van premier Balkenende voor een speciaal tribunaal om landen aan te pakken die nucleair materieel leveren aan terroristen?...

Over die vraag streden minister Verhagen van Buitenlandse Zaken en de Tweede Kamer woensdag. Verhagen keerde zich fel tegen Kamerleden die het verrassende idee van premier Balkenende een proefballon noemden. Hij verweet hen er een ‘karikatuur’ van te maken.

In een brief aan de Kamer schreef de CDA-bewindsman: ‘Bij het afsluiten van de conferentie stelde president Obama dat het idee om een internationaal tribunaal tot stand te brengen verdere studie vereist’.

Volgens Verhagen hebben ook landen als Frankrijk, Rusland en Duitsland tijden de nucleaire topconferentie in Washington erkend dat een juridische leemte bestaat bij de aanpak van nucleaire smokkel.

Na bestudering van verdragen komt volgens Verhagen de oprichting van een tribunaal of hof in beeld. Daarmee bestreed hij dat het idee van Balkenende bij voorbaat kansloos is, zoals Kamerleden meenden.

Mike Hammer, woordvoerder van Obama’s Nationale Veilgheidsraad, schrijft desgevraagd dat er nieuwe ideeën naar voren kwamen tijdens de top. ‘Er was ook het creatieve idee van een tribunaal voor zaken waarin functionarissen van een staat atoommateriaal aan terroristen doorspelen. We kijken vooruit naar verdere discussies tussen onze sherpa’s over het voorkomen van dergelijke acties en het zekerstellen dat zulke staatsfunctionarissen worden bestraft.’

Of het idee daarmee afgeserveerd is, zoals sommige Kamerleden beweren, is open voor interpretatie. Maar op de afsluitende persconferentie keerde Obama zich tegen nieuwe instituties: ‘Het is tijdens onze discussie duidelijk geworden dat we niet veel nieuwe instituties en bureaucratische lagen nodig hebben. We moeten de instituties en samenwerking die we al hebben, versterken en effectiever maken.’ Later antwoordde Obama nog dat er ‘geen ‘rechtsysteem voor de hele wereld is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.