Geitenwollensokken slecht voor milieu, tenzij lang gebruikt
Geitenwollen sokken zijn slecht voor milieu. Dat zegt de onafhankelijke voorlichtingsinstantie Milieu Centraal, die de prikkelende mededeling vandaag boven een persbericht de wereld in stuurde. Anders dan veel mensen denken, is kleding gemaakt van wol en zijde 'de slechtste keuze voor het milieu', blijkt volgens Milieu Centraal lui onderzoek door CE Delft.
De verschillen tussen kledingmaterialen zijn volgens dat onderzoek weliswaar klein, maar toch significant. 'Mensen denken vaak dat natuurlijke materialen zoals katoen en wol, de voorkeur hebben boven synthetische materialen zoals polyester en nylon', zegt woordvoerster Kirsten Palland van de voorlichtingsorganisatie. Maar juist voor wol en zijde geldt dit dus niet, want die scoren qua milieu relatief slecht in het maakproces; van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof.
Maar zoals vaak ligt de werkelijkheid ingewikkelder dan in het persbericht wordt uitgelegd , erkent Palland. De vergelijking beperkt zich volledig tot de productie van kledingstoffen. Het gebruik en de manier van afdanken zijn in de berekening niet meegenomen. 'Als je geitenwollen sokken heel lang gebruikt, en ze bijvoorbeeld herstelt als ze stuk zijn, kan het negatieve effect inderdaad ruimschoots worden gecompenseerd.'
Slow fashion
De vraag of wollen of zijden kleding gemiddeld langer of korter meegaat dan synthetische stoffen, is in het onderzoek echter niet meegenomen. Voor alle kleding geldt dat je er maar beter lang mee kunt doen en impulsaankopen moet voorkomen. 'Dat heet slow fashion', zegt Palland. Dat is ook de naam van de website met tips die de voorlichters hebben geopend.
Beperkt tot het productieproces komt gerecycled katoen uit de bus als het milieuvriendelijkste materiaal. Maar als tip is die weinig praktisch, want het wordt nog nauwelijks verkocht. Beter bruikbaar lijkt de aanbeveling om gebruikte kleding niet in de grijze afvalbak te gooien. Op dit moment wordt twee derde van de gebruikte kleding op die manier afgedankt, waardoor hij rechtstreeks de verbrandingsoven ingaat. Wegbrengen naar de gebruikte kledingbak is altijd beter. 'Daarvan wordt 93 procent hergebruikt.'