nieuwsgeitenhouderijen

Geitenboeren nergens meer welkom nu ook Friesland een ‘geitenstop’ invoert

Friesland voert als negende provincie een ‘geitenstop’ in uit zorgen over gezondheidsrisico’s. Omdat de drie overige provincies al beleid hebben tegen de intensieve landbouw, kunnen nieuwe geitenboeren nu feitelijk nergens in Nederland nog terecht.

De geiten van Wim van Wageningen in Lelystadd. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De geiten van Wim van Wageningen in Lelystadd.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Op het provinciehuis in Leeuwarden werd donderdag het besluit van Friesland wereldkundig gemaakt. Ze zagen de geitenhouders nog niet naar het noorden trekken, maar de relatief kleine geitenprovincie – 24 duizend dieren – wil een waterbedeffect voor zijn.

Op basis van een advies van GGD Fryslân stelt de provincie de voorlopige stop in. Nieuwe vestiging en uitbreiding van bestaande geitenhouderijen is in de hele provincie niet mogelijk, totdat er meer duidelijkheid is over de effecten op de volksgezondheid.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

De aanleiding voor de zorgen bij de provinciebesturen is het rapport Veehouderij en Gezondheid Omwonenden uit 2017, waarin het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) andermaal had geconcludeerd dat bewoners in de omgeving van geitenboerderijen iets vaker een longontsteking hebben. De twee grootste geitenprovincies, Noord-Brabant en Gelderland, besloten kort na het uitkomen van het rapport tot een stop.

Niet door Q-koorts

Het RIVM onderzoekt nog waardoor wonen in de buurt van geiten de kans op ziekte verhoogt, maar sluit wel uit dat het komt door Q-koorts. Tussen 2007 en 2011 raakten tienduizenden mensen besmet door het inademen van de Q-koortsbacterie, die onder meer vrijkomt bij het lammeren van schapen en geiten. Afgelopen november maakte het UMC Utrecht bekend dat nog altijd patiënten overlijden aan de infectieziekte. In totaal gaat het om 95 dodelijke slachtoffers en nog ruim 500 chronisch zieken.

Na de geitenstop eerder dit jaar in Flevoland zei LTO Noord de stap voorbarig te vinden. Zij wachten liever het vervolgonderzoek van het RIVM af. Uit het eerste onderzoek blijkt dat gemiddeld elk jaar 1.650 mensen op 100 duizend inwoners een longontsteking krijgen, waarvan ruim 200 worden veroorzaakt door het wonen in de buurt van een geiten- of pluimveehouderij. ‘De stop op geiten is niet ingegeven door de realiteit, maar door emoties’, zei de geitenhouder Wim van Wageningen uit Lelystad eerder tegen de Volkskrant.

Verantwoordelijk gedeputeerde Johannes Kramer laat weten dat hij de stap van Friesland gerechtvaardigd vindt, omdat het juist de tijd geeft om uit te zoeken wat er precies aan de hand is met geitenboerderijen en omwonenden.

Melkgeiten houden is een van de lucratiefste vormen van veehouderij. Dit komt met name door de populariteit van geitenkaas en de groeiende vraag naar geitenmelk in China als ingrediënt voor babypoeder. In heel Nederland is het aantal geiten sinds 2000 meer dan verdrievoudigd tot 588 duizend in 2018. Ter vergelijking: Nederland telt zo’n vier miljoen runderen. In tegenstelling tot varkens, pluimvee en runderen is er geen landelijk plafond voor het aantal geiten of de door hen geproduceerde mest. De provincies hebben die in feite nu zelf ingevoerd.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Groningen als enige geen beleid heeft om geitenboeren te weren. Nu blijkt dat zij dit wel kunnen met bestaand beleid tegen de intensieve veehouderij.

Meer over geiten en gezondheid

Geitenstop in meeste provincies uit angst voor gezondheidsrisico’s

Geitenmelkster Trudy: ‘Als we er ziek van werden, dan werkte ik hier niet

Q-koorts blijft – elf jaar na uitbraak epidemie – levens eisen: 21 in afgelopen twee jaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden