Update

Gehele oppositie eist meer informatie Weekers

De gehele oppositie in de Tweede Kamer eist aanvullende antwoorden van staatssecretaris Weekers (Financiën) na zijn brief over de Bulgaarse toeslagenfraude.

Kamerleden proberen op de laatste dag voor het reces onderling uit te maken wanneer er gedebatteerd gaat worden met staatssecretaris Frans Weekers van Financiën over de fraude met toeslagen.Beeld anp

Daarmee lijkt de aandacht van de oppositie zich te verleggen van de vraag of Weekers op de hoogte was van de Bulgaarse fraudezaak naar de aard en omvang van de toeslagenfraude in Nederland.

De vragen van PVV, SP, D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie, 50Plus, SGP en Partij voor de Dieren spitsen zich toe op de 'systeemfraude' met toeslagen. In zijn feitenrelaas schrijft Weekers: 'Tot nu toe heeft de FIOD 280 gevallen van systeemfraude met toeslagen afgehandeld. Van de genoemde 280 zaken hebben 183 betrekking op de periode na 15 september 2011. In een aantal zaken zijn forse straffen opgelegd.'

De oppositie wil blijkens de ongeveer 15 vragen weten om wat voor fraude het precies gaat, hoeveel geld ermee gemoeid is en of de overheid succes heeft met het terugvorderen van de bedragen. Ook willen de partijen van Weekers weten hoeveel met de Bulgaarse fraudezaak vergelijkbare zaken zich hebben voorgedaan in Nederland.

Andere vragen betreffen een opgeduikeld interview met de staatssecretaris door het blad Accountancy Nieuws in mei 2011. Daarin vertelt Weekers over criminele organisaties die 'geld jatten uit de schatkist' door 'toeslagfraude, vaak door gebruik te maken van de identiteit van iemand anders'. De oppositiepartijen willen nu weten op welke fraudegevallen Wekkers toen doelde en welke actie hij heeft ondernomen.

Explosie
Zondag uitte CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zijn zorgen al over de 'explosie' van fraude in Nederland, omdat meer dan de helft van de door Weekers genoemde gevallen de afgelopen anderhalf jaar voorvielen.

Weekers stuurde zaterdagochtend zijn feitenrelaas 'over de vraag wie van het kabinet wanneer wat wist rondom de fraude met toeslagen door Bulgaren'. Het feitenrelaas is gedetailleerd en laat zien dat verschillende overheidsdiensten al sinds eind 2011 met de fraudezaak bezig zijn. Maar omdat niemand besefte dat de kwestie politiek explosief was, is de top van de relevante ministeries nooit op de hoogte gesteld.

Dinsdag 14 mei debatteert de Kamer over de informatiepositie van Weekers. Later volgt nog een breder debat over fraude met toeslagen in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden