Gehekelde taalunie strijkt de ergste plooien voorlopig glad

De Taalunie, die recent onder vuur lag omwille van bezuinigingen en een autoritaire managementstijl, heeft zich verzoend met twee belangrijke partners.

Leen Vervaeke
Woordenboeken die officiële spellingslogo van de Nederlandse Taalunie dragen. Beeld anp
Woordenboeken die officiële spellingslogo van de Nederlandse Taalunie dragen.Beeld anp

De Taalunie zegde toe de bezuinigingen deels terug te draaien en de partners krijgen naar eigen zeggen meer zeggenschap. Dat maakte de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN), een van de partners, bekend.

De afgelopen weken klonk er protest tegen de Taalunie, de Nederlandse-Vlaamse organisatie die over de Nederlandse taal waakt. Externe partners zoals de IVN klaagden over ondoordachte bezuinigingen, een te grote nadruk op rendabiliteit en een gebrek aan overleg. Interne bronnen spraken ook van verdeeldheid binnen de organisatie.

Bezuinigingen terug draaien

Na overleg met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn besliste de Taalunie om de bezuinigingen op de zomercursussen en salaristoelagen gedeeltelijk terug te draaien. Bovendien krijgt belangenvereniging IVN meer inspraak over de uitvoering van het beleid en komt er meer financiële transparantie bij de Taalunie. Het terugdraaien van de bezuinigingen zadelt de Taalunie op met een tekort, dat tegen 2019 moet worden weggewerkt.

Jan Renkema, voorzitter van de IVN, spreekt van een 'voorlopig compromis'. 'De problemen van de Taalunie zijn niet van de baan, maar er zijn de afgelopen dagen harde noten gekraakt. Na alle ellende is dit de best mogelijke start.'

Dit schreef de Volkskrant eerder over de Taalunie

Waar ging het mis bij de Taalunie? 'Er gaat kennis van de taal verloren', zegt neerlandicus Hans Bennis.

Bij de Taalunie woedt een hevige richtingenstrijd. Medewerkers en partnerverenigingen keren zich van de organisatie af en de unie dreigt uiteen te vallen.

Ombudsvrouw Annieke Kranenberg schreef een kritische column over bovenstaande artikelen. De Volkskrant had de artikelen integraal aan de Taalunie voor moeten leggen.

Ook met dochterorganisatie INL, het Instituut voor de Nederlandse Lexicografie, kon de Taalunie de plooien voorlopig gladstrijken. Het INL, dat in een reorganisatie verkeert, wordt de komende jaren omgevormd tot een Instituut voor de Nederlandse Taal, dat zich niet alleen met woordenschat gaat bezighouden, maar met de taal als geheel en dan vooral met digitalisering en opzoektechnologie.

'Het conflict is bezig opgelost te worden', aldus Martin Everaert, waarnemend directeur van het INL, die benadrukte dat de gesprekken over het nieuwe Instituut voor de Nederlandse Taal nog in de verkennende fase zitten.

Commerciële doorstart

De Taalunie hoopt nu de grootste weerstand achter zich te kunnen laten. 'Uit een crisis worden soms mooie compromissen geboren', aldus Kevin De Coninck, afdelingshoofd taalbeleid van de Taalunie. 'Dit is het begin van het herstel van vertrouwen.' De kritiek dat de Taalunie aan zeggenschap inboet, weerlegt hij.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt ondertussen aan een commerciële doorstart van het Erasmus Taalcentrum in Jakarta, dat door de Taalunie werd afgestoten en per 1 juli moet sluiten. De subsidies voor het taalcentrum worden stopgezet, maar de Nederlandse ambassade is op zoek naar geldschieters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden