Nieuws'Syndroom van Havana'

Geheimzinnige klachten diplomaten Cuba vermoedelijk door gif tegen zikamug

De mysterieuze symptomen bij Amerikaanse en Canadese diplomaten in de Cubaanse hoofdstad Havana worden vermoedelijk veroorzaakt door neurotoxische stoffen in pesticiden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek waarover de Canadese publieke omroep Radio-Canada bericht. 

Een grootschalige bestrijdingsactie in de straten van Havana tegen de zikamuggen in 2016.Beeld AP

Tussen 2016 en 2018 leden zo’n vijftig Amerikaanse en Canadese diplomaten en familieleden aan talrijke kwalen, waaronder migraine-aanvallen, oorsuizen, visuele en cognitieve stoornissen, evenwichtsproblemen en duizeligheid.

Wat dit ‘syndroom van Havana’ veroorzaakt heeft, is nooit echt bekend geworden. Amerikaanse media maakten melding van gerichte ‘akoestische aanvallen’ of aanvallen met elektromagnetische golven, maar daarvoor zijn nooit bewijzen gevonden. Cuba heeft elke verantwoordelijkheid voor de klachten altijd ontkend.

Op verzoek van het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een team onderzoekers van de Dalhousie University een klinische studie uitgevoerd onder de vijftien Canadese slachtoffers. Het gaat om het grootschaligste onderzoek naar de symptomen tot nu toe, aldus Radio-Canada.

De onderzoekers brengen de hypothese van ‘een lichte blootstelling aan neurotoxische stoffen’ naar voren. Er zijn sterke aanwijzingen voor een vergiftiging door organofosfaten, die gebruikt worden in anti-muggenspray, aldus de onderzoekers.

Zika

Volgens Radio-Canada heeft het team een directe link ontdekt tussen het verschijnen van de eerste symptomen in 2016 en 2017 en de start van een grote muggenverdelgingsoperatie door de overheid tegen het zikavirus op het hele eiland, en dan vooral in Havana. De ambassades hebben bovendien hun eigen bestrijdingsmaatregelen uitgevoerd.

‘De combinatie van die twee bronnen heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de diplomaten sterk werden blootgesteld’, aldus de onderzoekers. De geteste diplomaten hadden sporen van vervuilende stoffen in hun bloed, soms maanden na hun blootstelling, zo blijkt.

Het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er nog geen uitsluitsel is over de oorzaak van de symptomen. Alle sporen worden gevolgd, waaronder die van de onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden