Geheimzinnige ISIS-leider voor het eerst gefilmd

De geheimzinnige leider van ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, is voor het eerst opgedoken in een video die vandaag op internet is verspreid. Het is de eerste keer dat dit gebeurt: Al-Baghdadi verschijnt zelden in het openbaar en er zijn maar twee foto's van hem bekend. Hij wordt daarom ook 'de onzichtbare sjeik' genoemd.

Al-Baghdadi is de leider van het kalifaat dat ISIS vorige week heeft uitgeroepen in de gebieden die de extremistische organisatie in handen heeft. Ze veranderde ook haar naam van ISIS, dat staat voor Islamitische Staat van Irak en groot-Syrië, naar kortweg IS, Islamitische Staat.

Vandaag doken er paspoorten op die in het kalifaat zouden zijn uitgegeven. Op de kaft ervan staat dat 'het leger de houder van dit paspoort zal verdedigen' als hem kwaad wordt aangedaan.

De Arabische zender Al-Arabiya meldt dat het document verspreid zal worden onder de 11.000 burgers die in het kalifaat wonen dat zich uitstrekt van Syrië tot Irak. Het paspoort zou zijn gedrukt in het Irakese 'Identificatie en Paspoortcentrum' in Mosul dat volgens vanaf volgende week Irakese identiteitskaarten had moeten gaan uitgeven.

Eerste vrijdagsgebed

Het lijkt erop dat de video gisteren is opgenomen tijdens het vrijdagsgebed in de Al-Nouri Moskee in Mosul, in het noorden van Irak. Het was de eerste gebedsdag van de islamitische vastenmaand ramadan.

Al-Baghdadi riep vanaf een balkon van de moskee alle moslims op naar zijn kalifaat te komen. Hij zei daarvandaan de islamitische wereld terug te leiden naar 'waardigheid, macht, rechtvaardigheid en leiderschap'. Hij vroeg ook om hooggeschoolden voor de opbouw van het kalifaat, met name artsen, rechters, ingenieurs en geleerden die kennis hebben van de islamitische wetgeving.

'God schonk jullie mujadideen-broeders na lange jaren van jihad en geduld de overwinning', aldus Al-Baghdadi. 'Zij riepen het kalifaat uit en zetten een kalief aan het hoofd. Dit is een plicht voor moslims waar al eeuwen geen gehoor aan is gegeven.'

'Kalifaat is onzin'

De gerenommeerde Egyptische soenniet Yusuf al-Qaradawi zei zaterdag in Qatar dat Baghdadi's kalifaat onzin is. Het is bovendien in strijd met islamitisch recht, want de moslimgemeenschap kan wel de titel verlenen, maar niet een enkeling of een kleine groep die bovendien gruwelen pleegt, aldus Qaradawi.

Baghadi treedt voor het voetlicht net nadat Iraakse militairen hadden gemeld dat hij gewond was geraakt bij een aanval. Daar was op de opnames die dit weekeinde zijn verspreid, niets van te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden