Geheimzinnige dronetjes tarten het grote nucleaire Frankrijk

Dit is de centrale waar de drones zijn gesignaleerd. Beeld afp
Dit is de centrale waar de drones zijn gesignaleerd.Beeld afp

Frankrijk breekt zich het hoofd over een mysterie: sinds begin oktober is al zeker tien keer een drone over een kerncentrale gevlogen. Alleen al vrijdagavond werden vijf centrales door een drone bezocht.
De herkomst van de onbemande vliegtuigjes is een groot raadsel. Inmiddels heeft de gendarmerie toestemming gekregen de drones neer te schieten.

Binnen een omtrek van vijf kilometer rondom de centrales geldt een no-flyzone met een hoogte van duizend meter. Voor drones - soms niet meer dan tientallen centimeters groot - blijkt die moeilijk te handhaven.

Niemand weet wie er achter deze acties zit. Aanvankelijk werd aan Greenpeace gedacht, tegenstander van kernenergie. De actiegroep ontkent in alle toonaarden. 'Er is reden om hen te geloven', zegt een kernenergiedeskundige. 'Doorgaans eisen ze hun acties op. Bovendien laten ze geen gelegenheid onbenut om te wijzen op zwakke punten in de nucleaire veiligheid.'

Boete

Zouden het dan kwajongens zijn? Spannend is het spel zeker: wie gepakt wordt, kan worden veroordeeld tot een boete van 75 duizend euro. Onwaarschijnlijk, zegt de gendarmerie. 'Kinderen kunnen misschien één drone over een centrale laten vliegen. Maar niet zo veel in korte tijd.'
De waarschijnlijkste hypothese is nu een onbekende actiegroep op het gebied van milieu, eco­logie of 'andersglobalisering'.

Het mysterie van de drones heeft de nodige onrust gewekt. Frankrijk telt 19 kerncentrales, een erfenis van de jaren zestig, toen generaal De Gaulle een enorm nucleair programma uit de grond stampte. Een groot land als Frankrijk mocht niet afhankelijk zijn van onbetrouwbare Arabische energieleveranciers, vond de toenmalige president. Daarom komt driekwart van de Franse stroom uit kernenergie. De socialistische regering wil dit aandeel reduceren tot de helft, maar anders dan in Duitsland staat nucleaire energie nooit serieus ter discussie.

Maar hoe veilig zijn de centrales, als het zo eenvoudig is om er een drone op af te sturen? Deskundigen spreken sussende woorden. De centrales kunnen een aardbeving weerstaan. Er kan een vliegtuig op neerstorten zonder dat de reactor ontploft. Bovendien: de drones in kwestie waren zo klein dat ze geen explosieven kunnen dragen. Helemaal gerust stelt dat niet: als je met een kleine drone tot een beveiligd gebied kunt doordringen, kun je ook een grotere sturen.
Minister Ségolène Royal van Milieu wil de zaak 'niet bagatelliseren, maar ook niet dramatiseren'. Interessant is het wel: de nucleaire sector, symbool van de grootschalige, centraal aangestuurde technologie van de jaren zestig, wordt in verlegenheid gebracht door de kleinschalige, doe-het-zelftechnologie van de nieuwe eeuw.
Een beetje zoals Frankrijk zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden