Geheimtaal van jongeren en altijd lachen met Ruben van der Meer

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: eindelijk iemand die de geheimtaal van jongeren kan uitleggen en wat is het altijd lachen met Ruben van der Meer.

Ruben van der Meer in De Grote Improvisatie Show: 'Ik ben hier in het hartje van de Bijlmer.'Beeld YouTube

Top

Scholieren Fé en Ties werden verliefd. Dat gebeurde nadat ze op 'Insta' tot match waren uitgeroepen. Het ging aan via WhatsApp. Na het verkeringsverzoek ('Wil je mis met me?', ofwel: 'Wil je misschien met me?') diende zich direct een belangrijke vervolgvraag aan: 'Hoe gaan we elkaar in de bio zetten?'

Insta? Bio? In de NTR-webserie Nettiquette praat filmmaker Mea Dols de Jong met tieners over de ongeschreven regels op sociale media. Ze verschaft knap toegang tot een wereld waar voor de meeste volwassenen geheimtaal wordt gesproken. De vijf afleveringen duren tussen de vijf en zes minuten, lang genoeg om onwetende kijkers wijzer te maken over de betekenis die jonge mensen aan onlinegedrag toekennen.

Er blijkt bijvoorbeeld iets te bestaan als de 'play it safe'-emoji. Reageer je op een Instagramfoto met een vlinder, dan zeg je zoiets als 'ja, we kennen elkaar, maar we zijn geen vrienden en ik wil alsnog wat onder je foto commenten, dus dan doe ik maar een vlindertje'. En wat te denken van de 'special tag'? Niet zomaar een tag op een willekeurige plaats in een foto, maar in iemands oog of op de lippen: een manier om te laten zien dat je echt om iemand geeft.

Klinkt dit nog steeds als abacadabra? Mea Dols de Jong is de betere tolk. En ook de minder goede verstaander zal in Nettiquette soms poëzie herkennen: 'Liefde is een datum in je bio. Een tag op je mond.'

Mea Dols de Jong.

Flop

Uit respect voor het 'Sinterklaasbestand' van het AD, zullen we het hier nu niet over Zwarte Piet hebben. Pfff, dat lucht op, hè. Gewoon even net doen alsof al die haat helemaal niet bestaat. Valt er verder nog wat te beleven in het land? Iets om te lachen misschien?

Jazeker, op zaterdagavond zendt RTL 4 De Grote Improvisatieshow uit. Voor mensen die na tien jaar herhalingen van De Lama's nog steeds niet zijn uitgekeken op Ruben van der Meer en Tijl Beckand, die het eerste het beste vooroordeel dat in hen opkomt tot grap bombarderen.

Afgelopen zaterdag was het weer lachen geblazen. Van der Meer stond als een correspondent voor een greenscreen en moest raden waarvan hij verslag deed. Te zien was een Afrikaans ritueel, uit Swaziland om precies te zijn, maar dat doet er nu niet toe. De kijker zag zingende zwarte vrouwen met blote borsten en bamboestokken.

En waar dacht Ruben dat hij was? 'Ik ben hier in het hartje van de Bijlmer.' Het winterbleke publiek vond dat hilarisch. Wat vierden ze daar, Ruben? 'Kwakoe!' Ter ere van het 'kwakkie' van de koe. En wie waren daar nog meer Ruben? 'Gerda Havertong en Jetty Mathurin.' Lachen, gieren, brullen.

Een grap die drie minuten duurde, maar nergens het niveau ontsteeg van: zwarte mensen lijken op zwarte mensen. Misschien is het tijd voor een RTL-improvisatiebestand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden