Geheimhouding, deel zoveel

Na een lang debat is woensdagavond duidelijk geworden dat niemand in de Houtense politiek van mening is dat er aangifte moet worden gedaan omdat ik de geheimhoudingsplicht zou hebben geschonden (zie ook de Volkskrant van 6 september) Ik ben daar blij mee: de situatie is daarmee, vooral in de persoonlijke...

Houten Wouter van Kouwen en fractievoorzitter GroenLinks

Deze motie, waarin werd uitgesproken dat ik recent de geheimhoudingsplicht heb geschonden, haalde een krappe meerderheid van 11-8 stemmen, waarbij moet worden aangetekend dat ikzelf niet mocht meestemmen. Ook gingen twee leden van de VVD-fractie op het laatste moment om', na een discussie tussen hun woordvoerder en de burgemeester over de interpretatie van de notitie Openbaar, tenzij...'

Ik vind het erg jammer dat er toch een meerderheid voor deze motie was. Immers: op de bewuste avond ben ik wel degelijk op het verkeerde been gezet (dit wordt ook door velen erkend) en daardoor is er mijns inziens geen sprake van bewuste schending van de geheimhoudingsplicht, hooguit van een vergissing'. Om die reden is de term schenden van de geheimhoudingsplicht' in mijn ogen veel te zwaar.

Bovendien blijf ik van mening dat het feit dat de tekorten van het centrum met tien-miljoen zijn opgelopen, nooit geheim had mogen worden verklaard, en ook dat zijn velen met mij eens.

Gevolg van dit alles: opnieuw Houtense chaos, en verwarring over openbaarheid en geheimhouding en opnieuw zullen meerdere raadsleden (onder wie ikzelf) voorlopig niet meer naar besloten bijeenkomsten gaan.

Gelukkig wordt de notitie Openbaar, tenzij', en de wijze waarop zij wordt toegepast, de komende maanden geëvalueerd. Dat zal de raad de kans geven om de zaken nu eens echt goed te regelen, zodat dit soort bedrijfsongevallen in de toekomst wordt vermeden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden