Geheime info Defensie in handen RTL

DEN HAAG (ANP) - Een hoge medewerker van het ministerie van Defensie heeft een memorystick met geheime informatie over de Nederlandse militairen in Afghanistan in een huurauto laten liggen. De vinders hebben de stick bij de eigenaar terugbezorgd, maar de gegevens eerst overgezet op hun computer.

Dat meldde RTL Nieuws, dat de informatie heeft kunnen inzien, woensdagavond. Volgens het tv-programma staan op de stick ook gegevens over de beveiliging van minister Kamp van Defensie. De kapitein is niet werkzaam op het ministerie, maar op ,,een kazerne in het land''. De informatie zou gaan over de beveiliging van minister Kamp tijdens een buitenlands bezoek van Kamp.

Het ministerie van Defensie bevestigt dat een kapitein van de landmacht een USB-stick is kwijtgeraakt. Defensie neemt de zaak ,,zeer serieus'' aldus een woordvoerder. Nu wordt onderzocht of de informatie ook echt vertrouwelijk en gevoelig was. Ook de Koninklijke Marechaussee gaat de zaak onderzoeken.

Kopie

Het voorwerp kwam in handen van twee jongens, die de informatie kopieerden en de stick daarna terugstuurden. Als dank ontvingen ze een cadeaubon. Tot hun verbazing kregen zij verder geen instructies over geheimhouding van de gegevens, zeiden ze in RTL Nieuws.

Volgens veiligheidsdeskundigen R. Vleugels is de informatie op de stick in strijd met de voorschriften niet gecodeerd. Bovendien bevat hij zowel privé-informatie als zakelijke gegevens, wat ook tegen de regels is. De stick bevat volgens Vleugels ,,harde informatie'' over de operatie in Afghanistan, zei hij in RTL Nieuws.

'Verbijsterd'

De fractie van GroenLinks zal donderdag aan minister Kamp opheldering vragen, zo kondigde zij woensdag aan. Volgens PvdA-kamerlid Timmermans is ,,Defensie zo lek als een mandje''. ,,Dat is onaanvaardbaar'', zei hij voor het NOS-journaal. Ook D66 is ,,verbijsterd'', zegt vice-fractievoorzitter Van der Laan. Ze wil dat Kamp snel met opheldering komt, zodat het debat over de Aghanistan-missie dat de Kamer donderdag voert er niet door wordt beïnvloed.

Van der Laan wijst erop dat er de afgelopen tijd al diverse malen zeer gevoelige informatie van overheidsdiensten op straat is beland. Zo kwam een afgedankte pc van een officier van justitie terecht bij misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Vries kreeg ook een floppy in handen die een AIVD-medewerker in een auto had laten liggen. Een medewerker van de militaire inlichtingendienst MIVD raakte eerder deze maand een memorystick kwijt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden