Update

Geheime dienst waarschuwde agenten: 'Kom niet in de problemen in Amsterdam'

De agenten van de Amerikaanse Secret Service die zich voorafgaand aan de nucleaire top in Amsterdam misdroegen, waren van tevoren door hun leidinggevenden expliciet gewaarschuwd niet in de problemen te komen. Dat meldt de Washington Post.

U.S. Seccret Service Beeld reuters

Eerder deze maand bij een bezoek van president Obama aan de Amerikaanse stad Miami raakte een agent betrokken bij een aanrijding. Hij bleek niet gedronken te hebben. Naar aanleiding van het incident kregen alle agenten zaterdagavond in Amsterdam op het hart gedrukt toch vooral op te passen. 'Ga uit als je wilt, maar kom niet in problemen', sprak Secret Service-chef George Hartford.

De drie agenten werden zondag, de dag voordat de Amerikaanse president in Nederland arriveerde, naar huis gestuurd en op non-actief gesteld omdat ze tegen de regels in hadden gedronken. Een van hen, een 34-jarige agent, werd bewusteloos gevonden op de gang van hotel Huis ter Duin in Noordwijk, hetzelfde hotel waar Obama de volgende maandag verbleef.

Protocol
Volgens woordvoerder Stephan Stokkermans van Huis ter Duin hadden de agenten bij binnenkomst de receptionisten nog gewoon begroet. Later vond een medewerker van het hotel hem ongeveer drie meter voor de deur van zijn kamer. Samen met twee andere medewerkers droegen ze hem naar zijn kamer. Hierna is de contactpersoon van de groep ingelicht. 'De hotelmedewerkers deden dit volledig volgens ons protocol', zegt Stokkermans tegen de Volkskrant.

Volgens Stokkermans is het totaal niet ongewoon dat mensen in de gang in slaap vallen. Het zou ongeveer eens in de twee á drie weken voorkomen. 'Op een gemiddelde zaterdagavond nadat gasten stappen in Noordwijk of vanuit Amsterdam komen, gebeuren dit soort dingen. Er werd niet gedacht: jeetje, wat misdragen die agenten zich'.

Het incident werd hierom aanvankelijk niet gerapporteerd aan de hotelleiding. 'Wij herkenden ons dan ook niet in het verhaal van The Washington Post dat agenten zich ernstig hadden misdragen, in de lobby in slaap waren gevallen en dat wij de ambassade hadden gebeld', aldus Stokkermans. Een rectificatie is echter niet geëist, zoals sommige media gisteren beweerden. 'We hebben gewoon een mail gestuurd waarin we de correcte feiten hebben gemeld', zegt Stokkermans.

De chef van de geheime dienst Hartford wekte zondagochtend persoonlijk een van de drie door hard op zijn hoteldeur te slaan. De man verklaarde dat hij zich niets meer herinnerde van de avond daarvoor. De drie werden nog voordat Obama arriveerde op non-actief gesteld en naar huis gestuurd.

Vertrouwen
Obama werd over het incident ingelicht. Volgens woordvoerder Jay Carney zei Obama dat 'iedereen die de Verenigde Staten vertegenwoordigt aan de hoogste standaarden moet voldoen'. Hij houdt echter wel vertrouwen in de baas van de geheime dienst, Julia Pierson.

Het incident heeft wel tot politieke opschudding geleid in de Verenigde Staten. Democratische afgevaardigde Bennie Thompson zet 'ernstige vraagtekens' bij de geheime dienst. Het lijkt niet dat ze regels hebben begrepen als een agent bewusteloos in een hotel wordt aangetroffen'.

Een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade noemde het voorval vandaag een 'persoonlijke tragedie' voor de betrokken agenten. Over eventuele verdere sancties tegen de betreffende agenten kon ze niks zeggen. Dat is geen zaak voor het ministerie van Buitenlandse Zaken of ambassade maar voor de geheime dienst zelf.

Een gênant incident uit 2012 staat de Amerikanen nog vers in het geheugen. Toen ging een groep agenten in Colombia zich te buiten aan drank en prostituees, wat leidde tot het ontslag van tien geheim agenten. De toenmalige directeur bood zijn excuses aan en trad enkele maanden later af. Daarna werden de regels voor reisjes aangescherpt. Geheim agenten mogen niet drinken als ze in de 10 uur daarna moeten werken. De agenten in Nederland hoefden op zondag nog niet de president te beschermen, maar moesten wel een veiligheidsbespreking bijwonen.

Huis ter Duin. Beeld ap
 
Op een gemiddelde zaterdagavond nadat gasten stappen in Noordwijk of vanuit Amsterdam komen, gebeuren dit soort dingen. Er werd niet gedacht: jeetje, wat misdragen die agenten zich
Stephan Stokkermans, woordvoerder Huis ter Duin
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden