Geheime dienst VS op matje geroepen om dronken agent

De dronkenschap van een beveiliger van de Amerikaanse president Obama, vorige week in Nederland, was een 'geïsoleerd incident'. Dat zegt de directeur van de geheime dienst, Julia Pierson.

Directeur van de Secret Service, Julia Pierson, rechts op de foto Beeld ap
Directeur van de Secret Service, Julia Pierson, rechts op de fotoBeeld ap

Pierson werd gisteren op het matje geroepen door leden van het Amerikaanse Congres. Samen met Jeh Johnson, verantwoordelijk voor Homeland Security, moest ze toelichting geven op de gang van zaken in Nederland.

Vorige week vond personeel van Hotel Huis ter Duin een dronken lid van de geheime dienst op de gang. De man werd samen met twee collega's meteen terug naar Amerika gestuurd en op non-actief gesteld. Het incident vond plaats een dag voordat president Obama naar Nederland kwam voor de nucleaire top in Den Haag.

Het gesprek tussen Pierson en de Amerikaanse senatoren vond plaats achter gesloten deuren, en duurde een uur. Na afloop zei de directeur van de Secret Service dat 'zulk gedrag' niet getolereerd wordt.

Prostitués
In haar geschreven verklaring zegt Pierson dat aan alle werknemers duidelijk heeft gemaakt 'dat ik onprofessioneel gedrag en wat voor wangedrag dan ook niet accepteer, binnen of buiten werktijd'. Ze zei dat het de gebeurtenissen in Nederland niet representatief zijn voor de hele organisatie.

De directeur van de Secret Service volgde vorig jaar Mark Sullivan op. Hij trad af een jaar nadat geheim agenten prostitués hadden ingehuurd op een reisje naar Colombia. Ook toen vond het incident plaats voor Obama kwam, en ook toen kwam het naar buiten op de gang van een hotel. Daar maakte een agent ruzie met een prostitué over de betaling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden