'Geheime Chinese militaire eenheid zit achter cyberaanvallen VS'
Eenheid 61398 van het Chinese Volksbevrijdingsleger is hoogstwaarschijnlijk de drijvende kracht achter een reeks computerinbraken en data-diefstallen in de Verenigde Staten. Dat stelt het Amerikaanse computerbeveiligingsbedrijf Mandiant in een vandaag uitgebracht rapport.
Persbureau Reuters bericht er vandaag over. In het 60 pagina's tellende document zet Mandiant uiteen hoe het naar eigen zeggen 141 grote hack-aanvallen heeft weten te herleiden naar de in Shanghai gestationeerde eenheid, die volgens de computerbeveiliger door China als 'staatsgeheim' zou zijn aangemerkt. 'Het is hoog tijd dat we erkennen dat de dreiging zijn oorsprong vindt in China. Wij willen ons steentje bijdragen aan het bewapenen en voorbereiden van professionele beveiligers om die dreiging effectief te bestrijden', zo schrijft Mandiant.
Overheidssteun
Van de verschillende hackersgroepen die in China actief zouden zijn, is 'APT1' volgens Mandiant de meest productieve. Het zou gaan om een enkele organisatie die al sinds minstens 2006 actief is, en die een breed scala aan verschillende slachtoffers zou hebben gemaakt. 'Het is één van de meest productieve cyberspionagegroeperingen als het gaat om de hoeveelheid gestolen informatie.' Dat APT1 al zo lang zijn gang kan gaan, komt volgens Mandiant omdat de groepering directe overheidssteun van China zou krijgen.
China heeft de beschuldigingen in een reactie afgedaan als 'ongegrond'. Regeringswoordvoerder Hong Lei zegt tegenover persbureau AP ernstig te betwijfelen of het rapport van Medion een grondig onderzoek heelhuids zou doorstaan. 'Het doen van ongegronde beschuldigingen op basis van ruw materiaal is verantwoordelijk noch professioneel', aldus Hong.
Strafbaar
De Chinese overheid wordt wel vaker beschuldigd van hacken. Het land heeft al meerdere malen laten weten dat computerinbraak in China strafbaar is, en dat het land er zelf ook vaak slachtoffer van is. Volgens China is het waarschijnlijker dat de verantwoordelijken voor de hacks uit de Verenigde Staten zelf afkomstig zijn.
Het rapport van Mandiant komt een week nadat de Amerikaanse president Obama privé-eigenaren van energiecentrales en andere grote infrastructuurnetwerken de opdracht gaf om gegevens over cyberaanvallen met de autoriteiten te delen, om zo de problematiek aan te pakken. Zowel de Democraten en Republikeinen vinden dat er op dit terrein krachtiger wetgeving nodig is.