Geheime bankrekeningen van Nederlanders op USB-stick in Duits onderzoek

De Belastingdienst heeft van collega's in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gegevens gekregen over een groot aantal geheime Zwitserse bankrekeningen van Nederlandse belastingplichtigen. De Belastingdienst bevestigt dat, maar wil geen details geven. 'We onderzoeken nog of deze gegevens bruikbaar zijn', zegt een woordvoerder.

Gerard Reijn
null Beeld anp
Beeld anp

Het gaat om belastinggegevens die op een USB-stick stonden die de Westfaalse Belastingdienst van een klokkenluider heeft gekocht. Wie of wat die klokkenluider is, is niet bekend gemaakt. In een interview met de Telegraaf zegt de Westfaalse minister van Financiën Norbert Walter-Borjans dat hij 5 miljoen euro heeft betaald voor de gegevens.

De USB-stick bevat een vracht aan gegevens van geheime bankrekeningen van particulieren en bedrijven in Zwitserland, uit de jaren 2006 en 2008. Eind 2006 stond er op al die bankrekeningen bij elkaar 93 miljard euro, eind 2008 nog 75,3 miljard. Daarbij is Duitsland niet meegerekend. Veruit de grootste hap is van rekeningen van Italianen, die in beide jaren ongeveer een derde van het totaal uitmaken. Van Nederlandse rekeninghouders ging het achtereenvolgens om 4,3 miljard en 3,6 miljard euro. In hoeverre het zou gaan om zwart geld, weet ook de Westfaalse belastingdienst niet.

De Nederlandse Belastingdienst onderzoekt nog of er juridische problemen zijn met het gebruiken van de gegevens. In de KB Lux-affaire, waarbij Nederland gegevens van de Belgische fiscus had gekregen, oordeelde de Hoge Raad uiteindelijk dat die gegevens mochten worden gebruikt, omdat Nederland ze niet had gekocht maar had gekregen op grond van een verdrag. En het was niet vast te stellen dat de Belgen er onrechtmatig aan waren gekomen. Eenzelfde redenering lijkt bij deze gegevens uit Noordrijn-Westfalen ook van toepassing.

Het komt vaker voor dat de Europese belastingdiensten worden vergast op informatie van mogelijke zwartspaarders. In 2009 kreeg de Franse politie namen van 130.000 rekeninghouders in Zwitserland in handen, en deelde die informatie met alle Europese belastingdiensten. Nederland zou daaraan slechts 2 miljoen aan belasting en boetes mee hebben kunnen heffen: het meeste geld bleek gewoon keurig aangegeven. In 2012 betaalde Noordrijn-Westfalen ook al eens 9 miljoen voor bankgegevens, en zou daarmee 300 miljoen aan belastingen hebben kunnen incasseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden