Geheim overleg over Het Vrijheidsvuur

Wageningen ruziet al jaren over een vrijheidsbeeld. ‘De paal van Bernhard’ shockeerde. Een oplossing lijkt in zicht...

Voorzitter Oeds de Kroon van Ondernemers Contact te Wageningen is er flauw van. Of het beeld Het Vrijheidsvuur wordt geplaatst, of de ondernemers krijgen voor 5 mei hun geld terug. Het is de besluiteloosheid van het gemeentebestuur die hem mateloos irriteert. ‘De gemeente moet eindelijk hom of kuit geven.’

Drie jaar geleden hebben de ondernemers op ‘uitdrukkelijk verzoek van het bestuur’ 125 duizend euro opgehaald voor een monument bij Hotel De Wereld, waar in mei 1945 de vrede zijn beslag kreeg.

De sponsors hebben het besluit over plaats en vormgeving volledig in handen van de gemeente gelegd. Maar vanaf het moment dat de tekeningen van kunstenaar Hanshan Roebers werden gepresenteerd, ging het mis.

Zijn obelisk groeit onder invloed van de zon. Dat wekte verkeerde associaties. Toen het publiek het ‘de paal van Bernhard’ ging noemen, was het gebeurd.

Het protest kwam niet van de sponsoren, zegt De Kroon. ‘Het is een prima beeld. Je moet het vergelijken met het monument op de Dam, zo’n lange punt. Alleen is het van koper en brandt op top een eeuwig vuur. Het is juist grappig dat het door de zon iets langer wordt.’

Het beeld werd drie jaar geleden op proef geplaatst om het publiek op andere gedachten te brengen, maar tevergeefs. De gemeenteraad besloot daarop Het Vrijheidsvuur niet meer op het 5 Mei Plein te plaatsen. Sindsdien ligt het ingepakt opgeslagen op de gemeentewerf.

Maar het college van B en W zit allesbehalve stil, meldt een woordvoerster, alleen kan zij niets zeggen omdat er ‘in het geheim overleg wordt gevoerd met partijen’. De gemeenteraad is vorige week op de hoogte gesteld. Ook De Kroon weet van geheime besprekingen, maar heeft er geen geloof in.

Kunstenaar Roebers kan zijn lippen met moeite op elkaar houden. ‘Op 21 mei weten we het’, zegt hij. Hij is wel wat commotie gewend. ‘Mensen willen nooit dat er iets verandert in hun omgeving.’ Toch is het een belangrijk beeld, meent Roebers, een landelijk beeld ook. ‘Het had er gewoon al moeten staan.’ Hij stemt daarom in met een kleine verandering, zowel wat betreft de plaats als aan het beeld, laat hij doorschemeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.