Geheim overleg Kamer over Griekenland

De financieel specialisten in de Tweede Kamer zijn donderdag van hun reces teruggekomen voor een spoedoverleg over de financiële problemen van Griekenland. Minister De Jager van Financiën (CDA) en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank spraken tweeënhalf uur achter gesloten deuren met de Kamerleden.

DEN HAAG - De bijeenkomst duidt op een mogelijke nieuwe steunronde aan Griekenland. De Jager zei na afloop dat hij niet om een mandaat heeft gevraagd om extra geld voor Griekenland beschikbaar te stellen. Formeel hoeft hij dat overigens ook niet: de Kamer heeft eerder al ingestemd met een tijdelijk fonds van 750 miljard euro, waaruit steun aan hulpbehoevende eurolanden betaald kan worden. Zolang de steunaanvragen dat bedrag niet te boven gaan, kan De Jager zonder fiat van de Kamer in Brussel instemmen.


Financieel woordvoerder Ronald Plasterk van de PvdA noemt het echter 'onbestaanbaar' dat De Jager zonder Kamermeerderheid meer geld naar Athene zou overmaken. Omdat De Jagers gedoogpartner de PVV sowieso tegen is, is hij voor een meerderheid in de Kamer aangewezen op oppositiepartijen. 'Dan wil ik in een publiek debat horen onder welke voorwaarden dat gebeurt', zegt Plasterk. 'Deze sessie is geen basis voor mijn instemming.'


De Jager spreekt maandag met zijn Europese ambtsgenoten over Griekenland, en over het steunpakket voor Portugal. Vorige week sprak een selecte groep ministers van eurolanden in aanwezigheid van president Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) over de eurocrisis. Tot groot ongenoegen van de Tweede Kamer was De Jager niet uitgenodigd.


In Brussel wordt geen besluit over een nieuwe ronde steun aan Griekenland verwacht voordat een delegatie van ECB, de Europese Commissie, en het Internationaal Monetair Fonds heeft gerapporteerd over de ingrepen die de Grieken hebben genomen.


Zij moeten onder meer voor miljarden aan staatsbezittingen verkopen, en de massale belastingontduiking aanpakken.


De Grieken ontvingen vorig jaar 110 miljard euro steun van de eurolanden. Als er geen nieuwe steunronde komt, lijkt het onvermijdelijk dat het land zijn schuld zal afstempelen. In dat geval zullen beleggers in Griekse staatsobligaties - vooral Europese banken, verzekeraars en pensioenfondsen - de pijn voelen.


2010 was turbulent jaar voor overheidsfinanciën

Het ging in 2010 beter met de economie dan verwacht, maar de overheidsfinanciën staan er nog altijd belabberd voor. De 'noodzaak tot bezuinigen blijft daarom onverminderd groot'. Dat is de belangrijkste boodschap die minister De Jager van Financiën donderdag had bij de presentatie van het jaarverslag van het Rijk.


De economie groeide vorig jaar met 1,8 procent, het begrotingstekort was 32 miljard euro en de staatsschuld was 63 procent van het binnenlands product. Allemaal cijfers die aanzienlijk beter waren dan wat het kabinet in september 2009 verwachtte, toen het de Miljoenennota voor 2010 presenteerde. Maar De Jager wil al te veel optimisme de kop indrukken: 'Ik ben heel erg gematigd positief. We zien nog geen inhaalgroei na de klap van de kredietcrisis. En er is veel meer onzekerheid dan normaal, mede door de Europese schuldencrisis. We zullen de ingrepen dan ook blijven uitvoeren.'


Uit het jaarverslag blijkt dat de uitgaven gedaan voor het inhuren van externe arbeidskrachten voor het eerst in tijden is gedaald. De uitgaven voor externen bedroegen weliswaar nog dik 1 miljard euro, maar dat is 257 miljoen minder dan in 2009.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.