Geheelonthouder Erdogan wil raki verbannen

De AK-partij van premier Tayyip Erdogan wil gebruik van alcohol reguleren. Seculier Turkije staat op zijn achterste benen: is dit een aanval op de seculiere staat door fundamentalisten?...

Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de moderne Turkserepubliek zou zijn beroemde zware wenkbrauwen optrekken als hijzou horen van de jongste verwikkelingen waarin premier TayyipErdogan is terechtgekomen.

Atatürk was behalve een radicaal hervormer ook een geduchtdrinker die het lang kon uithouden op een dieet van raki en leblebi (kikkererwten). Erdogan daarentegen drinkt geen druppelalcohol. De Koran verbiedt het gebruik daarvan en hij beschouwtzichzelf als een vrome moslim.

Die overtuiging wil hij verder uitdragen. De regering heeftplaatselijke besturen laten weten dat het afgelopen moet zijn methet schenken van alcohol in cafés en restaurants die eigendomzijn van de staat of een gemeente. Sommige gemeenten - al danniet daartoe aangespoord door de regering - zouden de consumptievan alcohol slechts willen toestaan in speciaal daarvooraangewezen gebieden aan de randen van de stad.

In de hoofdstad Ankara, bestuurd door Erdogans partijgenootMelih Gökçek, wordt het nieuwe recreatiepark aan het Mogan-meeralcoholvrij. Het beroemde Gençlik Park in het centrum wordtgerenoveerd. De befaamde openluchtbars komen niet terug.

Wat Erdogan binnenshuis doet (of laat) moet hij weten, denkenveel Turken, maar hij moet zich niet bemoeien met wat vrijeburgers willen drinken. En dus stak een storm van protest op,zowel in het seculiere establishment als in gemeentebesturenvan steden waar veel toeristen komen.

De secularisten herinneren eraan dat Erdogans AK-partij haarwortels heeft in de politieke islam en stellen dat hij stap voorstap zijn geheime islamistische agenda volgt. Onlangs nog uittehij kritiek op het Europese Hof van de Rechten van de Mens datzijn goedkeuring gaf aan het verbod op hoofddoekjes opuniversiteiten. Het Hof had eerst islamitische schriftgeleerdenmoeten raadplegen, zei de premier.

En nu zit hij achter de restricties op de verkoop van drank,allemaal pogingen om het alledaagse leven in islamistische zinte reguleren, is de overtuiging. Voor columnist Tufan Türençvan de massakrant Hürriyet is het duidelijk: 'We moeten ons geenoor laten aannaaien, de AKP legt langzamerhand een islamistischedeken om ons heen.'

Ondernemers in de toeristische gebieden zijn zich rotgeschrokken van de plannen en oefenen druk uit op hungemeentebesturen. In het door de AKP bestuurde Antalya, eenbelangrijk toeristenoord aan de Turkse zuidkust, heeft dekoopman het gewonnen van de dominee. De gemeenteraad laat wetenniets te voelen voor het plan slechts in speciale zones alcoholte schenken. In Istanbul liet de burgemeester weten evenminakkoord te gaan met beperkende maatregelen.

De Orde van Advocaten uit Ankara vertrouwt de goedebedoelingen van Erdogan c.s. niet. Zij hebben het ministerie vanBinnenlandse Zaken aangeklaagd wegens de circulaire over derestricties. Deze zouden ongrondwettelijk en discriminerend zijn.Het hoofd van de Orde, Vedat Ahsen Cosar, zei in de New YorkTimes dat 'als parlementariërs zich gaan bemoeien met vrijheden,je nooit kunt zeggen wanneer ze zullen ophouden'.

De verdediging van de regering klinkt zwakjes. Van alleverkeersongelukken in Turkije is 80 procent te wijten aandrankgebruik, zei Erdogan - die vervolgens om de oren werdgeslagen met politiecijfers waaruit zou blijken dat slechts bij1 procent van die ongelukken alcohol in het spel is.

Erdogan zei verder dat gemeenten als staatsinstellingen eenbijzondere verantwoordelijkheid hebben en niet het slechtevoorbeeld moeten geven. 'Dat zou niet ter discussie mogen staan',voegde hij er aan toe.

Ook dat maken de Turken liever zelf uit. Advocaat Cosar:'Mensen hebben hersens genoeg om te bepalen wat ze waar drinken.De staat zou zich over crucialere zaken moeten buigen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden