Gehandicaptenzorg Limburg was bijna failliet

De Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL), de grootste zorginstelling voor gehandicapten in Limburg, is ternauwernood ontsnapt aan een faillissement. Dat komt voort uit een al drie jaar durende machtsstrijd, een groot aantal rechtszaken, een inval van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en het recente faillissement van het vervoersbedrijf van SGL.

De Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL), de grootste zorginstelling voor gehandicapten in Limburg, is ternauwernood ontsnapt aan een faillissement. Beeld anp

Dit blijkt uit interne documenten van SGL en gesprekken met betrokkenen. In een mail van de financieel controller van SGL staat dat er in november 2012 een 'feitelijk continuïteitsrisico' bestond in de wijdvertakte Limburgse gehandicaptenzorg. Volgens de controller zou het 'zelfs met financiële steun heel erg moeilijk worden om te overleven'.

Uit de mail blijkt verder dat Limburgse zorgkantoren in overleg met de zorgautoriteit NZa de instelling overeind houden. SGL zet jaarlijks 44 miljoen euro om en verzorgt met zo'n 550 personeelsleden en diverse dochterbedrijven de zorg voor 1.360 lichamelijk gehandicapten in heel Limburg.

Schaalvergroting en mismanagement
SGL is niet de eerste zorginstelling die in Nederland in problemen is geraakt. Al eerder waren daar de zorggroep Zonnehuizen, Zorgpartners Midden-Holland, zorgmoloch Meavita en Philadelphia die door schaalvergroting en mismanagement onder enorme druk kwamen te staan.

Bij de Limburgse instelling woedt al drie jaar een strijd om de macht tussen twee zorgbestuurders, de huidige SGL-directeur Leon Poels en zijn voorganger - de van fraude verdachte Guus de J. De strijd spitst zich toe op de commerciële activiteiten van SGL, waar De J. na zijn vertrek als bestuurder bij SGL de scepter heeft gezwaaid. Het gaat daarbij onder meer om een zorgboerderij, een manege en het vorige week failliet verklaarde vervoersbedrijf SVL.

De J. wordt ervan verdacht zorggeld oneigenlijk te hebben gebruikt, samen met zijn vriendin - de voormalige directiesecretaresse van de zorginstelling. Uit een forensisch onderzoek in opdracht van SGL bleek vorig jaar dat de oud-directeur met zorggeld onder meer paarden, dure horloges en kunst had gekocht. Volgens De J. was het onderzoek onderdeel van een lastercampagne.

Juridische procedures kosten tonnen
De machtsstrijd bij SGL heeft tot een groot aantal rechtszaken en juridische procedures geleid, die tot op de dag van vandaag doorlopen. De kosten van alle juridische procedures aan de kant van SGL bedragen volgens Leon Poels enkele tonnen - die eigenlijk bedoeld waren voor de zorg aan lichamelijk gehandicapten. Eén van de grondleggers van SGL, de 75-jarige Peter Olivers, zegt dat de totale kosten van het juridische gevecht ten minste drie miljoen euro bedragen.

Vandaag in de Volkskrant: Dure horloges en kunst, wat is dat voor gehandicaptenzorg?


 
Uit een forensisch onderzoek in opdracht van SGL bleek vorig jaar dat de oud-directeur met zorggeld onder meer paarden, dure horloges en kunst had gekocht
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.