NieuwsEcht vrij op vrije dagen

Gehandicaptenzorg legt als eerste het ‘recht op onbereikbaarheid’ vast in CAO

Vakbond FNV bondgenoten zegt dat andere sectoren kunnen volgen ‘als onze leden daarom vragen’.

Remco Andersen
null Beeld Imageselect
Beeld Imageselect

Het recht op onbereikbaarheid betekent dat werknemers op hun vrije dag niet hoeven te reageren op telefoontjes, appjes, mails of andere berichten van hun werkgever. ‘Die afspraak garandeert dat je dus echt vrij bent op je vrije dag!’, schrijft de FNV in een verklaring.

Het is voor het eerst dat de collectieve arbeidsovereenkomst voor een specifieke branche het recht op onbereikbaarheid vastlegt. Volgens de FNV werd de kwestie onderdeel van de onderhandelingen met werkgevers in de gehandicaptenzorg omdat FNV-leden uit die sector dat wilden. Andere sectoren kunnen volgen als ‘onze leden daarom vragen’, aldus FNV. De cao Gehandicaptenzorg wordt met een positief advies aan de leden voorgelegd.

Werknemers ervaren een groeiende behoefte om buiten werktijd los te komen van werkgerelateerde berichten, die via de smartphone op ieder moment binnenkomen. Werkgevers komen in het geweer omdat stress een groot deel van het ziekteverzuim veroorzaakt.

In Duitsland voerde Volkswagen de ‘Emailsperre’ in: werknemers met een bedrijfstelefoon krijgen tussen 18.15 en 07.00 uur geen e-mails binnen. Daimler voerde ‘Mail on Holiday’ in: e-mail die is gericht aan werknemers die met verlof zijn, wordt vernietigd. Afzenders krijgen het verzoek zich tot iemand anders te richten. In Frankrijk is het recht op onbereikbaarheid sinds 2017 wettelijk vastgelegd.

Hoe houd ik na werktijd m’n baas buiten de deur? En waarom dat soms goed is

‘Stress is beroepsziekte nummer één in Nederland,’ PvdA-kamerlid Van Dijk. Hij wil naar Frans voorbeeld het recht op onbereikbaarheid wettelijk verankeren. Plus: drie manieren om de baas buiten de deur te houden.

Hoe werkt het recht op onbereikbaarheid in de praktijk? In Frankrijk hebben ze het.

Sinds 1 januari 2017 hebben Franse werknemers le droit à la déconnexion: ‘het recht om niet verbonden te zijn’. Met de wet heeft Frankrijk een wereldprimeur, maar het is zeer de vraag in hoeverre dit recht op onbereikbaarheid zal worden geëerbiedigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden