Gehandicapte gaat minder betalen voor aanpassingen

Het bedrag dat gehandicapten zelf moeten betalen om hun woning te laten aanpassen vanwege hun handicap, gaat omlaag. Tot dusver moeten zij een kwart van de verbouwingskosten voor eigen rekening nemen....

Van onze verslaggeefster

Jet Bruinsma

DEN HAAG

De ministers waren het al eerder eens geworden over deze wijziging van de Wet Voorzieningen Gehandicapten, de WVG. Als de kosten van de verbouwing tussen de 45 duizend en 100 duizend gulden liggen, moet de gehandicapte daarvan nu nog 25 procent uit eigen zak betalen; dat is maximaal 25 duizend gulden. Voortaan wordt die eigen bijdrage geheven naar draagkracht. Voor woningaanpassingen onder de 45 duizend gulden was de bijdrage al afgestemd op het inkomen.

Ook heeft het kabinet besloten dat gemeenten met een tekort aan WVG-gelden nog dit jaar hun hand kunnen ophouden bij de minister van Sociale Zaken. Voor het oplossen van knelpunten is in 1998 100 miljoen extra beschikbaar. Het geld is afkomstig uit financiële overschotten uit vorige jaren.

Sinds 1994 krijgen de gemeenten een bedrag van bijna anderhalf miljard voor gehandicaptenvoorzieningen. Veel gemeenten maakten de afgelopen jaren het geld dat ze kregen voor rolstoelen, woningaanpassing en openbaar vervoer niet op. Het kabinet heeft nu besloten om de WVG-middelen vanaf 1999 anders te verdelen over de gemeenten.

Het kabinet gaat een zogeheten ketenkaart invoeren, zodat gehandicapten gemakkelijker met het openbaar kunnen reizen. Daartoe zal de overheid een contract sluiten met een ketenmanager. Die moet ervoor zorgen dat de gehandicapte bij aankomst uit bus of trein wordt geholpen en dat er zonodig een taxi klaarstaat voor verder vervoer.

Op de wat langere termijn zullen treinen, bussen, en trams 'handicapvriendelijker' worden gemaakt. Stations en bushaltes zullen beter bereikbaar worden voor mensen met een handicap. Daarvoor heeft het kabinet 57 miljoen per jaar gereserveerd voor een reeks van jaren.

De kabinetsmaatregelen zijn het gevolg van een onderzoek naar het functioneren van de WVG.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden