Gehaktdag

VANDAAG vieren parlement en regering voor het eerst de 'derde woensdag in mei'. Op Prinsjesdag, die elke derde dinsdag in september wordt gehouden, presenteert de regering haar beleidsvoornemens in de vorm van de troonrede en de begroting....

Het kan een begin worden van een mooie traditie. Het parlement heeft niet alleen de taak om wetten te maken, maar ook om te controleren of de regering de gemaakte afspraken naar behoren heeft uitgevoerd. Deze controle is het dagelijks werk van de Kamer en dat moet ook zo blijven.

Toch is het goed dat er elk jaar een integraal, goed gedocumenteerd debat wordt gevoerd over het gevoerde regeringsbeleid. Zo'n debat biedt de regering de mogelijkheid uit te leggen waarom zaken anders zijn gelopen dan gepland. Tegelijkertijd gaat er een disciplinerende werking van uit: ministers en hun ambtenaren worden gedwongen waar te maken wat ze in hun begrotingen hebben toegezegd.

Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven zal vandaag van minister Zalm van Financiën zestien rapporten ontvangen. In die rapporten verantwoordt elk departement zich voor het gevoerde beleid. Daarnaast krijgt Van Nieuwenhoven van voorzitter Stuiveling van de Algemene Rekenkamer nog eens zestien rapporten met een oordeel over de geleverde prestaties. De verantwoording concentreert zich op twee specifieke terreinen per departement, bijvoorbeeld de wachtlijsten in de gezondheidszorg, het cellentekort of de fraudebestrijding in de bijstand.

In het klassieke politieke denken is er sprake van een strikte scheiding tussen beleidsvoorbereiding en beleidsuitvoering. Het eerste was de 'grote politiek', het domein van de goede voornemens en de wijde vergezichten. Op het tweede werd nogal neergekeken: de uitvoering van de plannen was iets voor backbenchers en ambtenaren.

In werkelijkheid vormen beleidsvorming en -uitvoering een permanent proces waarin gemaakte fouten weer leiden tot verandering van beleid. Verbetering van de kwaliteit van de besluitvorming vereist een continue stroom van hoogwaardige en gestroomlijnde informatie. Nu hanteert elk departement nog zijn eigen begrotingssystematiek. Dit belemmert de onderlinge vergelijkbaarheid en de verantwoording.

Verwacht wordt dat de Kamer de regering naar aanleiding van de rapportage stevig aan de tand zal voelen. Vandaar de bijnaam 'woensdag gehaktdag', die de derde woensdag nu al gekregen heeft. Het zou jammer zijn wanneer de derde woensdag zou ontaarden in een rituele politieke slachtpartij waarbij de regering wordt gestraft voor het geven van opening van zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden