Gehaktdag in de Kamer, maar wie gaat het vlees snijden?

De agenda van de Kamer is vandaag vrijwel leeggeruimd voor één evenement: het verantwoordingsdebat 2012. Daarin moet de regering zich verantwoorden voor het beleid en het beheer van de staatskas van afgelopen jaar. Maar welke partij hielp de regering vorig jaar eigenlijk niet een handje?

Geert Wilders (PVV), Diederik Samsom (PvdA), Mark Rutte (VVD) Emile Roemer (SP) and Sybrand Haersma van Buma (CDA) bij de verkiezingsuitzending van het Jeugdjournaal. Beeld epa

Misschien dat 2012 de politieke geschiedschrijving ingaat als een van de gekste jaren ooit. Bijna alle partijen in de Kamer namen in 2012 op de een of andere manier deel aan het regeringsbeleid. VVD, CDA en PVV beten het spits af als minderheids- en gedoogkabinet. De SGP speelde in die tijd een onofficiële gedoogrol. Nadat PVV-leider Wilders zijn steun aan het kabinet opzegde, kwamen D66, GroenLinks en de ChristenUnie het minderheidskabinet te hulp. Bij dat Lenteakkoord hield de PvdA zich nog afzijdig, maar in het najaar omarmde PvdA-leider Samsom de grote lijnen van dat akkoord alsnog.

Zo bezien dragen bijna alle grote partijen een zekere verantwoordelijkheid voor 2012. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren voerden het hele jaar oppositie. Ook 50Plus, in september met twee zetels nieuwkomer in de Kamer, heeft vooralsnog schone handen.

Maar het politieke geheugen is kort. Kijk naar de bijdragen van de fractievoorzitters op 'gehaktdag' vorig jaar en je beseft hoe snel de kaarten in Den Haag geschud worden. 'Wat is er gebleven van de banenmotor, waar u over sprak?', riep PvdA-fractievoorzitter Samsom premier Rutte destijds toe. 'Zo doof als de premier was over de instabiele gedoogconstructie, zo blind is hij voor de gevolgen van zijn economische beleid.' Een jaar later zit Samsom in het regeringskamp en moet hij vandaag ineens het beleid in slechte economische tijden verdedigen. Want hoewel veel partijen in 2012 medeverantwoordelijk waren, zullen ze daar vandaag geen boodschap aan hebben. Het kabinet moet zich immers verantwoorden.

Recessie
Het economisch beleid zal ook vandaag weer centraal staan. Uit het jaarverslag van het Rijk blijkt dat de schatkist 11,4 miljard minder binnenkreeg dan begroot vanwege de economische malaise. De overheid gaf vorig jaar in totaal 24 miljard meer uit dan er binnenkwam, waarmee het begrotingstekort van de overheid uitkwam op 4,1 procent. Gisteren bleek dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal nog steeds in een recessie verkeert en dat de werkloosheid verder toeneemt. De Rekenkamer plaatste gisteren in haar jaarverslag ook nog eens vraagtekens bij de ingeplande bezuinigingen van het Rijk. VVD en PvdA kunnen donderdag over al deze zaken veel kritiek verwachten.

Verkiezingen zijn vandaag, in tegenstelling tot een jaar geleden, ver weg. De traditionele verdeling coalitie versus oppositie doet een ouderwets verantwoordingsdebat vermoeden. Maar 2012, het jaar waarop wordt teruggeblikt, was verre van traditioneel.

Volg hier ons liveblog van het verantwoordingsdebat 2012.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden