Gehaktbrood

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: recept voor een flink gehaktbrood.

Beeld Yvette van Boven

Goed, we zijn inmiddels verhuisd en wonen nu tussen een Manhattan aan dozen, die verbazend goed dienen als salontafel, kast of vuilniszak. Een weekend lang heb ik de berging ingeruimd en die is nu eindelijk goed ingedeeld.

Flessen, schoonmaakmiddelen en voorraad staan netjes in schappen, o wat overzichtelijk - net als in de IKEA-gids. Bij het heen en weer schuiven met de voorraad, kwam ik erachter dat ik een astronomische hoeveelheid potjes piccalilly en zulks bezit. Nieuw voornemen: vaker opmaken, in plaats van leuk bewaren voor later.

En waar past zo'n hartig potje ingemaakt zuur goed bij? Juist, bij onderstaand gehaktbrood. Een flinke, zodat u misschien, net zoals ik, wel twee potten erbij kunt opmaken.

Volgende week: hoe maakt u al die potten jam op.

Benodigdheden

500 gr rundergehakt
500 gr half-om-half
150 gr Hollandse/Zaanse mosterd
3-4 el hoisinsaus of zoete ketjap
blaadjes van 4 takjes tijm
rasp van 1 sinaasappel
1 ei
zout en peper
handje broodkruim of paneermeel
3 hardgekookte eieren

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm van 1,5 liter in en beleg de bodem met een brede strip bakpapier, laat de randen overhangen. Kneed alle ingrediënten, behalve de hardgekookte eieren, met elkaar tot een mooi deeg dat niet meer plakt. Doet het dat wel erg, voeg dan wat meer broodkruim toe. Breng hoog op smaak met peper en zout, de smaak wordt milder na het bakken. Druk de helft van het deeg in de cakevorm. Pel de eieren en leg ze erop. Druk de rest van het deeg erover. Tik de vorm een aantal keer op het aanrecht, zodat de lucht eruit kan. Zet de vorm op een bakplaat tegen het lekken en bak het gehaktbrood in een uur mooi gaar. Giet het vocht eraf, laat hem even rusten en til hem aan het bakpapier eruit. Eet met piccalilly.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden