Nieuws

Gehackt en afgeperst NWO gaat na weken stilliggen weer onderzoeksgeld verdelen

Na meer dan een maand stil te hebben gelegen door een hack, neemt wetenschapsfinancier NWO vanaf volgende week weer aanvragen voor onderzoeksgeld in behandeling. NWO heeft naar eigen zeggen geen losgeld betaald.

Niels Waarlo
null Beeld Hollandse Hoogte / Laurens van Putten
Beeld Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Vooral beginnende onderzoekers, wier carrière af kan hangen van het binnenhalen van onderzoeksgeld, zullen opgelucht ademhalen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is een cruciale spil in de Nederlandse wetenschap: elk jaar verdeelt de organisatie namens de overheid bijna een miljard euro aan subsidies voor onderzoek.

Op 8 februari werden de servers van NWO gehackt door DoppelPaymer, een criminele hackersgroep. De complete ict-infrastructuur lag hierdoor plat, nieuwe aanvragen werden wekenlang niet in behandeling genomen.

De criminelen zouden interne documenten hebben gelekt omdat NWO niet aan hun betalingseisen wilde voldoen, bleek uit stukken die de Volkskrant inzag. De groep staat bekend als agressief: zo waarschuwde de Amerikaanse FBI eind vorig jaar dat DoppelMaymer werknemers persoonlijk opbelt en bedreigt als hun organisatie niet betaalt.

In de Volkskrant gaf Vera Kemp, bestuurslid van de belangenorganisatie voor beginnende wetenschappers, PostdocNL, eerder aan hoe stressvol het stilleggen van de subsidie-aanvragen kan zijn. ‘Startende onderzoekers hebben vaak een tijdelijk contract’, zei ze. ‘Verlenging daarvan hangt af van financiering door organisaties als NWO.’ NWO geeft aan rekening te houden met adviezen van universiteiten over welke aanvragen nu eerst prioriteit moeten krijgen.

De hack van NWO staat niet op zichzelf. Begin deze maand werd bekend dat Hogeschool InHolland is gehackt en dat persoonlijke gegevens van 56 duizend studenten online waren gezet. Het ging om mailadressen en in sommige gevallen zelfs fysieke adressen en telefoonnummers bij. Ook de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam werden dit jaar slachtoffer van een hack, hiervan viel de impact uiteindelijk mee.

In december 2019 kraakten hackers het netwerk van de Universiteit Maastricht en versleutelden ze de bestanden, waardoor het complete systeem onbruikbaar werd. Omdat ook de back-up onbereikbaar was, en de universiteit dus geen mogelijkheden zag om de bestanden weer terug te krijgen zonder toe te geven aan de hackers, betaalde de Universiteit Maastricht meer dan twee ton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden