Gegrilde zomergroenten met salie

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gegrilde zomergroenten met salie (bijgerecht voor 4 personen).

Beeld Studio V

Maaltijdsalades kropen in de jaren tachtig op onze eettafels. Met hun koude, lillende pastaschelpjes en hun overgare rijstkorrels. Tegenwoordig staan ze er met hun glazige quinoaballetjes nog steeds.

Ze houden zich stevig vast, zijn niet van plan het veld te ruimen, met hun laffe smaak en hun mondgevoel van ordinaire slasaus. Op verscheidene zomerse potluck dinners (zo'n etentje waarbij iedereen wat meeneemt) roept menigeen vrolijk dat 'ze wel hun succes-pastasalade meenemen'.

Dan word ik altijd verdrietig. Ik lust dat niet, die harteloos koude fliebeltjes pasta in combinatie met veel mayonaise-saus, zure cherrytomaatjes, weinig zout en peper en veel goedkoop tafelzuur.

Maak voor een potluck gewoon iets lekkers. Als u de contactgrill het werk laat doen, is dit gerecht zo klaar.

Tallina van den Hoed. Beeld Studio V

Bereiding

Snijd de aubergines in schuine plakken van ongeveer 1 centimeter dik. Gril ze op de contactgrill tot ze mooie streepjes hebben of bak ze - langzaam - in een pan, met wat olijfolie, tot ze gaar zijn. Schik ze dan op een schaal. Snijd de courgette in iets dunnere, maar ook schuine plakken. Gril of bak ze en leg ze ook op de schaal. Snijd de steelaanzet van de paprika's. Snijd ook de bovenkant eraf, zodat u een redelijk rechte paprika overhoudt. Dat bakt straks makkelijker. Verwijder de zaadlijsten. Snijd de bovenkant in twee of drie stukken en de rest van de paprika's in parten. Gril of bak deze ook. Drapeer ze naast de overige groenten.

In de tussentijd plukt u de salieblaadjes van een plant of van de takjes uit de supermarkt en schilt u de knoflook en snijdt u die in plakjes van ongeveer 2 millimeter.

Verhit in een kleine koekenpan een laagje olijfolie en bak hierin de plakjes knoflook goudbruin. Haal ze eruit en laat uitlekken op keukenpapier. Bak dan de salieblaadjes tot ze knapperig, maar nog wel groen zijn. Schep ze uit de olie.

Strooi grof zeezout over de groenten, verdeel de salie en de knoflook erover en sprenkel wat olie over de groenten. Eet met brood en een gebakken worstje. Mijn gezin vond het zo prima, maar ik werd blij van een paar druppen goede balsamicoazijn erover.

volkskeuken@volkskrant.nl

Beeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten

- 3 kleine of 2 gewone aubergines

- 1 stevige courgette

- 1 rode paprika

- 1 gele paprika

- 20 tot 30 salieblaadjes

- 4 tot 6 tenen knoflook

- olijfolie

- zeezout

- evt. balsamicoazijn

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden