Gegrilde opperdoezers met spekjes en zure room

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Gegrilde opperdoezers met spekjes en zure room (Bijgerecht voor 4 tot 6 personen)

null Beeld
Beeld

Nog een paar nachtjes slapen, en dan arriveert eindelijk mijn nieuwe S-330 Genesis-buitenkeuken. Hij bleek inderdaad gewoon in een doos te worden geleverd, zoals een oplettende lezer mij liet weten, dus die hijskraan om het gevaarte op mijn dakterras te krijgen, is niet meer nodig.

Goed nieuws, maar het betekent ook dat ik afscheid moet gaan nemen van mijn One-touch premium.

Zie 'm daar nou staan, in het vertrouwde hoekje van het terras waar weldra zijn grote broer zal resideren. Met hier en daar een deuk, maar nog steeds het baken van onverzettelijkheid dat hij altijd al was. Overmand door emoties trekken de vele avonturen die we samen hebben beleefd langs mijn geestesoog. Als ik op het hoogtepunt van mijn weemoed een poging doe mijn oude Weber te omhelzen, brand ik mijn vingertoppen aan zijn bolle buik. Vingertoppen die nooit meer zwart zullen van de houtskool. Voorbij, voorgoed voorbij.

Maar genoeg getreurd, het is tijd om u een fijn gerechtje voor op de barbecue voor te schotelen. De opperdoezer ronde is een Noord-Hollands seizoensaardappeltje dat zijn eigen appellation heeft, en dat is natuurlijk niet voor niks. Ik kocht ze toevallig bij de groenteboer, maar zag ze ook in de supermarkt liggen. Ik bedacht deze gegrilde variant met spekjes en zure room, en serveerde er een rafelige bavette bij.

Bereiding

Borstel de aardappels onder de kraan voorzichtig schoon, maar schil ze niet. Doe ze met zoveel water in een pan dat alles net onder staat, en voeg zout toe. Zet op het vuur, en laat ongeveer 20 minuten koken. Controleer tussendoor op gaarheid. Giet ze af, stoom ze droog, en laat minimaal een uur in de pan liggen met het deksel erop. Snijd ze daarna in dikke plakken. Snijd het spek in stukjes en bak rustig krokant in een drupje olie. Bak 2 minuten voor het einde de knoflook mee. Laat spek en knoflook in een vergiet uitlekken, en daarna op een stukje keukenpapier. Meng de bieslook door de zure room en kruid met zwarte peper. Bestrijk de aardappelschijven aan beide kanten met olie. Gril de aardappels op een hete barbecue, zodat beide kanten goudgeel zijn. Dat duurt 2 tot 3 minuten, afhankelijk van de hitte. Strooi daarna spek en knoflook erover en serveer de zure room erbij. Lekker met kropsla.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

1 kg. opperdoezer ronde
olijfolie
zwarte peper en zout
150 g. gerookt spek
4 tenen knoflook, in dunne plakjes
150 g. zure room
10 g. bieslook, geknipt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden